Kilakoltatták Újpesten a lakását saját költségen felújító anyát

Ez a cikk több mint 7 éves.

2017. március 14-én az újpesti önkormányzat kilakoltatta azt a nőt, akinek ügyével kapcsolatban múlt héten nyílt levélben fordultunk Wintermantel Zsolt kerületi polgármesterhez. A kilakoltatást annak ellenére hajtották végre, hogy a bérlőnek az utolsó pillanatban sikerült adományokból összegyűjtenie az önkormányzat felé fennálló tartozásának teljes összegét, és megegyezést keresett az önkormányzattal. A lakást élőlánccal védő aktivistákat a rendőrök erőszakosan távolították el.

blog_133.jpg

A Város Mindenkié és F.E. az utolsó pillanatig bízott abban (mivel erre már többször volt példa), hogy az önkormányzati vezetők jobb belátásra térnek, és elállnak az elhelyezés nélküli kilakoltatástól. Bíztunk benne, hogy az önkormányzat hajlandó lesz megegyezni az újpesti anya jogviszonyának rendezéséről. F.E. az utolsó pillanatig megegyezésre törekedett: a kilakoltatás délelőttjén adományokból sikerült összegyűjteni az önkormányzat felé fennálló háromhavi lakbérhátralékának teljes összegét. Ezt az ajánlatot viszont nem fogadta el az önkormányzat, a kilakoltatás végrehajtásához pedig a rendőrség nagy erőkkel kivonult.

Az élőláncot alkotó aktivistákat egyesével eltávolították. Egyes aktivisták esetében a rendőrök nem kellő elővigyázatossággal, kifejezetten erőszakos módon jártak el, ezzel testi épségüket veszélyeztették. Emiatt az AVM egyik tagja épp az egyik budapesti kórház baleseti osztályán van.

Az élőlánc eltávolítása és a lakás lezárása után az AVM aktivistái és F.E. átvonultak az önkormányzathoz, hogy beszélhessenek a polgármesterrel . Annak ellenére, hogy az önkormányzat honlapja szerint épp ügyfélfogadás volt, ezt a hivatal alkalmazottai letagadták, és nem engedték be az aktivistákat (kulcsra zárták a bejárati ajtót). Arról is értesültünk, hogy az önkormányzat egyes dolgozói az épületet a hátsó földszinti ablakokon keresztül hagyták el,attól félve, hogy szembesülnek a kerületi lakásgazdálkodás emberi következményeivel.

Azzal, hogy ma kilakoltatták újpesti bérlakásából, F.E. nem csak azt a nagyjából félmillió forintot vesztette el, amit a lakás felújítására, lakhatóvá tételére költött, hanem a kiszámítható jövedelemszerzés lehetőségét is. Az elmúlt napokban több alkalommal, legutóbb a kilakoltatás vége után gy órával kapott munkaajánlatot , amiket viszont budapesti lakhatás hiányában nem tudott elfogadni. Ezenkívül megfosztották annak lehetőségétől, hogy itt élő kiskorú gyermekeivel rendszeresen kapcsolatot tudjon tartani (egyik fia a mai nap folyamán is többször átjött, hogy vele legyen). Jelenleg az egyetlen „biztos” lakhatási lehetősége az ország keleti felében, Budapesttől 190 km-re élő rokonainál van. A saját pénzén felújított lakás pedig ott fog állni üresen.

A sorozatos visszautasítások ellenére F.E., aki 18 éve újpesti lakos, továbbra is szívesen  együttműködne  az önkormányzattal, hogy rendezhesse lakhatási helyzetét.

Fotók a kilakoltatásról >>>

A Kettős Mérce videója az ellenállásról és a kilakoltatásról >>>

Amennyiben szívesen segítenél F. E.-nek, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] email címen. Elsősorban olcsó budapesti albérleti lehetőségre, vagy lakhatási helyzetének rendezésére fordítható pénzre lenne szüksége.

Fotó: Bankó Gábor

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.