Indul a Lakcím naplók!

Ez a cikk több mint 7 éves.

A lakcím nélküliség és a lakcímbejelentésből adódó nehézségek a lakhatási válság egyik  egyre jobban látható, százezrek életét megkeserítő következménye. Az, hogy valaki nem tud bejelentkezni oda, ahol lakik, nagyon súlyos következményekkel járhat arra, hogy mennyire tud élni állampolgári jogaival és milyen – amúgy neki járó – szolgáltatásokból és ellátásokból esik ki. Mivel ezzel a kérdéssel évek óta kiemelten foglalkozunk, A Város Mindenkiét és az Utcajogászt is évente több százan keresik fel lakcímmel kapcsolatos problémák miatt. Most sorozatot indítunk, amelyben időről időre beszámolunk arról, milyen ügyekben keresnek fel minket és mi milyen megoldásokat tudunk javasolni. Az első részben az elmúlt pát hónap megkereséseiből szemezgetünk.

blog_132.jpg

Aggódó lakástulajdonosok

Gyakran keresnek meg minket lakástulajdonosok, hogy a náluk albérletben élő lakók szeretnének állandó lakcímre bejelentkezni, és ez milyen kockázatokkal járhat számukra. A válasz, nagyon leegyszerűsítve: miközben a lakóknak hatalmas nehézségeket okoz (főleg, ha például gyerekeik vannak), ha nem tudnak bejelentkezni oda, ahol ténylegesen laknak, ez a szállásadóknak semmilyen hátránnyal nem jár. Ráadásul ha valaki nem jelentkezik be oda, ahol él, akkor valójában még a törvényt is megsérti, így azok a szállásadók, akik ezt nem engedik, rákényszerítik az albérlőiket, hogy ne hajtsák végre törvényi kötelességüket. Ami a legfontosabb üzenetünk minden szállásadónak: attól, hogy valakinek valahol bejelentett lakcíme van, még nincsen joga azt a lakást használni (ezt a törvény is szó szerint kimondja). A lakás használatát a szállásadó és a lakó közötti szerződés garantálja, és amikor ez lejár, akkor a lakónak el kell hagynia az ingatlant, hiába van ott lakcíme. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szállásadó mindig kössön bérleti szerződést a lakóval – ezzel nemcsak a lakó, de a saját maga jogait is meg tudja védeni. Ebből viszont azt is következik, hogy ha valaki egy lakásban érvényes szerződéssel rendelkezik, nem tagadható meg tőle, hogy bejelentkezzen oda (a törvény ezt is kimondja).

Részletes útmutató a lakcímről szállásadóknak >>>

Vergődő lakók

Többször kerestek fel minket az utóbbi hónapokban olyanok is, akik nem fizetnek azért, hogy valahol laknak (pl. egy családtagjuk vagy ismerősük befogadta őket vagy engedi, hogy használják a lakását), és hiába a tulajdonos jóindulata, a lakcímbejelentést már nem engedi meg attól való félelmében, hogy a lakók nem költöznének ki, ha szeretné. A megoldás itt is minden esetben az, ha a lakók és a szállásadók ún. szívességi lakáshasználati szerződést kötnek (ami nagyon hasonló a lakásbérleti szerződéshez, csak nem tartalmaz a bérleti díjra vonatkozó kitételeke), mert így a tulajdonos biztos lehet abban, hogy ha szeretné, akkor megszüntetheti a lakók jogviszonyát, a lakók pedig jogot nyernek arra, hogy használják a lakást és lakcímet is be tudjanak jelenteni. Ez egy olyan megoldás, ami mindkét félnek megfelel, és sokkal világosabb viszonyokat hoz létre, mint az informális, szóbeli megállapodások.

Részletes útmutató a lakcímről lakóknak >>>

Akadékoskodó okmányirodák

Az utóbbi időben több esetben is megkerestek minket olyanok, akik be szerettek volna jelentkezni ún. település szintű lakcímre (ami csak egy települést nevez meg lakcímként és nem egy pontos utcát házszámmal), de az okmányiroda ezt nem engedte nekik, mert valamilyen külön igazolást kértek még arról, hogy ők valóban nem lakásban laknak. Mivel ezt a lakcímtípust kifejezetten utcán élő embereknek alakították ki éppen azért, hogy a lakcím nélküliség ne rekessze ki őket alapvető jogaikból (pl. egészségügyi ellátás, választás), azok igényelhetik ezt, akik közterületen élnek. Erről viszont az okmányiroda nem kérhet senkitől semmilyen igazolást – a törvény szerint el kell fogadni a bejelentő szóbeli nyilatkozatát arról, hogy ő az utcán él. Ha valakit ilyen típusú lakcím bejelentésekor elutasít az okmányiroda, mindenképpen javasoljuk, hogy írásban kérje az elutasítás okát, hogy tudjunk segíteni a jogorvoslatban!

Részletes információk a település szintű lakcím bejelentéséhez >>>

Nem mindig lakásban élünk

Az utolsó típusú probléma, amivel az elmúlt időszakban többen is megkerestek minket az, amikor valaki egy műhelyben, pincében vagy nyaralóban él (vagyis hivatalosan nem lakáscélú helyiségben), és az okmányiroda nem hajlandó elfogadni ezt a lakcímet bejelentéskor. A KEKKH hivatalos állásfoglalása szerint az állampolgárok lakcíme az a hely, ahol élnek, vagyis ha ez egy présház vagy egy pince, akkor oda kell bejelentkezniük. Az okmányirodának nincs joga vizsgálni, hogy az a hely lakásra alkalmas-e vagy sem, csupán azt, hogy ez a cím létezik-e vagy sem (erről pedig hozhatunk írásos vagy fényképes bizonyítékot). Itt is ugyanazt tudjuk javasolni, mint a fenti esetben, hogy ha valakit nem lakáscélú helyiségben létesített lakcím bejelentésekor elutasít az okmányiroda, mindenképpen javasoljuk, hogy írásban kérje az elutasítás okát, hogy tudjunk segíteni a jogorvoslatban!

Részletes információk a nem lakáscélú helyiségben létesített lakcím bejelentéséhez >>>

Ha neked is problémát jelent a lakcímbejelentés és szeretnéd, ha igazságosabb lenne a lakcímszabályozás, csatlakozz Lakcím Önsegítő Csoportunkhoz!

Email: [email protected]

Kérdésed van? Tedd fel a lakcím érdekvédelmi fórumban a Facebookon!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.