Még mindig folynak a zaklató igazoltatások

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Magyar Helsinki Bizottság két munkatársa 2017. január 25-én huzamosabb ideig a Blaha Lujza téri aluljáróban tartózkodott. A reggeli órákban -4 fok körül lehetett a hőmérséklet az aluljáróban hajléktalan emberek feküdtek a fal mellett. 11 óra körül három rendőr jelent meg az aluljáróban és a hajléktalan emberek közül sokat igazoltatott. A nem hajléktalannak látszó embereket nem igazoltatták.

blog.png

Az eseményt messzebbről figyelve úgy tűnt, hogy az igazoltatást – amely az iratok átadása alapján egyértelműnek mutatkozott – nem követte további intézkedés. A hajléktalan embereket nem küldték el a helyszínről, helyszíni bírság nyomtatványt nem nyújtottak át számukra. Két óra múlva a rendőrök ismét megjelentek. Ekkor a Helsinki Bizottság munkatársa látta, hogy a rendőrök beszélnek a hajléktalan emberekkel, az nem volt egyértelmű, hogy igazoltatásra sor került-e. Másokat nem igazoltattak a rendőrök, nem beszélgettek a jelenlévőkkel.

2017. február 5-én a Helsinki Bizottság munkatársa a Batthyány téren – a parkszerű részen – tartózkodott a reggeli órákban. Ugyancsak 9-fél10 körül megjelent egy rendőr és a padon ülő 5-6 embert igazoltatta. Az igazoltatást érzékelhetően nem követte más intézkedés, de a hajléktalan emberek a területről elmentek az igazoltatást követően. Ennek oka nem ismert.

A rendőrök mindkét esetben tiszteletteljesen, korrektül jártak el.

A zaklató igazoltatásokról

Mit tehetsz, ha rendőri zaklatás tanúja vagy?

Igazságtalanul vagy zaklató jelleggel igazoltattak?

 

Keress fel minket, és tegyünk együtt panaszt!

 

Utcajogász: minden pénteken 3 és 5 óra között a Blaha Lujza téren (jó időben a téren, rossz időben az aluljáróban)

 

Kapcsolat: 06 20 381 8996 (Udvarhelyi Tessza), [email protected]

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.