Hol vannak a vécék? Nyílt levél Tarlós István főpolgármesternek

Ez a cikk több mint 7 éves.

 A Város Mindenkié lakhatási érdekvédelmi csoport, tagjaink hajléktalanságot és lakásszegénységet megtapasztalt aktivisták, valamint szövetségeseik. Célunk, hogy kiálljunk a hajléktalan emberek méltóságáért és küzdjünk a lakhatáshoz való jogért és egy élhetőbb, emberséges Budapestért.

arnyek.jpg

Csoportunk 6 éve foglalkozik a közvécék siralmas helyzetével. Azt szeretnénk elérni, hogy a városban megfelelő mennyiségű és minőségű, mindenki számára elérhető közvécé működjön. Ez mindenki életét megkönnyítené, néhány társadalmi csoportét pedig különösen, mint például az idős emberek, a kisgyermekes családok, a mozgáskorlátozott emberek, a közterületen dolgozók és az ott élni kényszerülők. A fővárosban a nyilvános illemhelyek száma 70-80 darabra tehető. Ez azt jelenti, hogy Budapesten minden 30 ezer lakosra jut egy nyilvános illemhely. Összehasonlításképpen Párizsban minden 5000 emberre jut egy, és ezek jelentős része ingyen használható.

2016. november 18-án, a Vécé Világnapja alkalmából figyelemfelhívó megmozdulást szerveztünk a Városháza elé „Kis dolog is lehet nagy dolog” címmel. Az akció során állampolgárok fogalmazták meg üzeneteiket a főpolgármesteri hivatal számára a nyilvános vécékkel kapcsolatos problémáikkal és kéréseikkel, mint például: „Egy ajtót magamra csukni – az emberi méltóság apróságokon múlik.” Az akció végén a főpolgármesteri hivatal egy főosztályvezetője vette át az állampolgárok üzeneteit és ígéretet tett arra, hogy ezeket eljuttatja a Főpolgármester úrhoz is. Ezen túl december 23-án rendhagyó karácsonyi kórust szerveztünk a Városháza parkba, „Hull a pelyhes fehér hó, sok közvécé lenne jó” címmel. Talán nem voltunk elég hangosak, mert úgy tűnik, hogy szólamaink a hivatal részéről süket fülekre találtak.

Az Index 2016 decemberi riportja szerint a Fővárosi Önkormányzat már tavaly elkezdett kidolgozni egy átfogó koncepciót a fővárosi vécéhelyzetre, aminek részeként a főváros fölvenné az önként vállalt feladatok körébe az illemhelyekkel kapcsolatos teendőket. Mi ezt a hírt nagy örömmel üdvözöltük!

Sajnos azonban több, mint két hónap telt el a főosztályvezető és több, mint egy hónap a fővárosi önkormányzat ígérete óta, a közvécék helyzete pedig mit sem változott. 2017. január 25-én újból ülésezik a Fővárosi Közgyűlés, és nem látjuk, hogy napirenden lenne a közillemhelyek helyzete. Szeretnénk feltenni a kérdést: a főváros vezetősége mikor fog érdemben foglalkozni a közvécék helyzetével? Vagy a Főpolgármester úrnak nem érdeke, hogy egy tiszta és emberséges Budapesten éljen? Mi úgy tudjuk, hogy a szükség nagy úr, még annál is, aki úr! 

Fotó: Csoszó Gabriella

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.