Törvénytelen és embertelen gyermekkiemelés ellen tiltakozott A Város Mindenkié

Ez a cikk több mint 7 éves.

A mai napon írásos bizonyítékot is kaptunk rá, hogy Bosch Erzsébet kislányát törvénysértő módon vették ideiglenes hatályú nevelésbe. Erzsébet ma reggel az Utcajogász Egyesület jogászával elolvasta azt a határozatot, amelyet a XVIII. kerületi gyámhivatal hozott és amely alapján kedden, minden előzetes értesítés nélkül, távollétében a bölcsődéből vitték el nevelőszülőkhöz másfél éves kislányát. A korábbiakhoz hasonlóan ebben az okiratban is elsősorban a család lakhatási problémáival indokolják Gabriella ideiglenes hatályú nevelésbe vételét, miközben a Gyermekvédelmi törvény egyértelműen kimondja, hogy „a gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad a családjától elválasztani.”

blog_129.jpg

A Város Mindenkié csoport aktivistái a határozat tartalmának megismerését követően bevonultak a hivatal előterébe és ott tiltakoztak a jogsértő eljárás ellen. Elmondták, hogy Erzsébettel a terhessége óta kapcsolatban állnak, mert azóta fenyegetik őt folyamatosan a különböző hatóságok Gabriella kiemelésével, az indokok változatosak, de végső soron mindig a lakhatásuk szerénységére, illetve bizonytalanságára hivatkoztak. 

blog5_2.jpg

Ez a gyakorlat nemcsak embertelen, hanem törvénytelen is. És messze nem csak Erzsébetet és Gabriellát érinti, hanem sok ezer családot, főként anyákat, akik lába alól a kormány kihúzza a talajt szegényellenes intézkedéseivel, és aztán őket hibáztatja és bünteti azért, hogy nehéz anyagi helyzetbe kerültek. Ezeknek a szülőknek és a gyerekeiknek nem fenyegetésre, ellenőrzésre és kioktatásra van szüksége, hanem esélyteremtő politikára, jóléti intézményekre és társadalmi szolidaritásra.

blog7.jpg

Számos hatósági vélemény és a családdal kapcsolatban álló magánszemély tanúsítja, hogy semmilyen körülmény nem indokolta a kislány kiemelését. A XIII. kerületi gyámhivatal egy hónappal ezelőtt alkalmasnak találta a gyermek nevelésére a munkásszállót, ahol élnek. A hatóságok többször megállapították, hogy Erzsébet érzelmileg és mentálisan alkalmas Gabriella nevelésére, lelkiismeretesen gondoskodik róla. Több orvosi szakvélemény szerint – amelyeket a gyámhatósági eljárások miatt kellett kérnie – nincs pszichés problémája.

blog8.jpg

Felháborítónak tartjuk, hogy Magyarország a közös pénzünket lakhatási támogatások és szociális bérlakások helyett arra fordítja, hogy gyerekeket jogtalan, erőszakos és embertelen eszközökkel elszakítsanak szüleiktől.

Követeljük, hogy a gyámhatóság tartsa be a törvényeket!

Követeljük, hogy az ügyintéző adja írásba: hibázott, amikor Bosch Erzsébet kislánya kiemelését elrendelte!

Követeljük, hogy Gabriella kerüljön vissza édesanyjához!

Követeljük, hogy a hatóságok tartsák tiszteletben a szegénységben élők méltóságát!

Követeljük, hogy egyetlen gyereket se szakítsanak ki a családjából anyagi okokból!

Követeljük, hogy ne válasszanak el gyerekeket a szüleiktől csak azért, mert szegények vagy lakástalanok!

blog3_8.jpg

Fotók az akcióról

Ha támogatnád Erzsébetet abban, hogy biztos lakhatásban éljen, itt tudod: Stefaitsné Bosch Erzsébet OTP Bank Nyrt. 11773126-00260163

Ha a te gyerekedet is lakhatási gondok miatt akarják elvenni, keresd fel az Utcajogászt vagy a Hajléktalan nők egymásért (Hanem) csoportot!

 

További információ az Utcajogászról

Keresd fel a Hanem-et!

Fotó: Vörös Anna

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.