Nincs olyan hogy rutinigazoltatás! Képzés a zaklató igazoltatások megállításáért

Ez a cikk több mint 7 éves.

Magyarországon általános probléma, hogy a rendőrség rutinellenőrzés címszó alatt teljesen önkényesen igazoltat embereket, anélkül, hogy konkrét oka lenne rá. Az ilyen ok nélküli, zaklató rendőri intézkedések száma különösen súlyosan érinti a hajléktalan embereket, akik utcán, hajléktalanszállók és szociális intézmények előtt, vagy akár ételosztásoknál is igazoltatnak.

kepzes_1.jpg

A Város Mindenkié azért küzd, hogy a rendőrök ne tudják zaklatni a hajléktalan embereket igazoltatások formájában. A jogszerű ok nélküli igazoltatások gyakorlata megalázó, diszkriminatív és jogszerűtlen. Ráadásul a rutinigazoltatás kategóriája – amire az intézkedés során a legtöbbször hivatkoznak a rendőrök – egyszerűen nem létezik a jogban. A probléma megoldása érdekben a BRFK-hoz fordultunk, és egy hosszas érdekérvényesítési folyamat eredményeként egyezséget kötöttünk, ami azt is tartalmazza, hogy a rendőrök nem igazoltatnak valakit csak azért, mert hajléktalan, és nem hivatkozhatnak a rutinigazoltatás intézményére sem.

A BRFK az egyezségben vállalta, hogy körlevelet ad ki, amelyben felhívja minden budapesti közterületen szolgálatot teljesítő rendőr figyelmét a jogszerű eljárásra, azaz arra, hogy csak akkor lehet valakit igazoltatni, ha az tényleg szükséges és konkrét oka van. A körlevelet itt találjátok.

Annak érdekében, hogy ellenőrizzük a BRFK-val kötött egyezség betartását, egy megfigyelő rendszert alakítunk ki olyan állampolgárokból, akik tisztában vannak azzal, hogy a zaklató igazoltatás jogellenes és tudják, mi a teendő, ha szemtanúi ilyen eseteknek. A megfigyelő rendszerbe való belépés feltétele egy képzés elvégzése. A képzésen azt tanítjuk meg, hogy felelős állampolgárként hogyan tudnunk fellépni a zaklató igazoltatások ellen, és az érintetteket támogatni a panasztételben.

Ha te is felháborítónak tartod, hogy embereket pusztán azért igazoltatnak, mert hajléktalannak vagy szegénynek tűnnek, akkor jelentkezz a zaklató rendőri igazoltatások elleni képzésünkre!

A képzés időpontja: 2017. február 4. (szombat) 14-18h

A képzés helyszíne: Budapest VIII. ker. (a pontos címet a résztvevőknek küldjük el)

Jelentkezés: A Város Mindenkié blogján található űrlap kitöltésével lehet 2017. január 30-ig.

További információ: [email protected], 06 20 381 8996 (Udvarhelyi Tessza)

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.