Szolidaritás a dublini Apollo-házzal

Ez a cikk több mint 7 éves.

Mi, A Város Mindenkié csoport aktivistái támogatjuk az Apollo Ház fennmaradását és szolidaritásunkat fejezzük ki a házat elfoglaló és működtető hajléktalan aktivistákkal és önkéntesekkel. Számunkra a tetteik nagyon értékesek, és egyben szükségesek is ahhoz, hogy az írországi hajléktalan emberek méltó otthonban éljenek, ahogy ahhoz is, hogy a kormányt rábírják a hajléktalanság felszámolásához szükséges intézkedések meghozatalára és a tágabb lakhatási válság megoldására. Az Apollo Ház számunkra egyszerre szimbóluma a nép hatalmának és a méltóság és az igazságosság tereinek, ezért minden szolidaritásunk az Apollo Ház akció résztvevőié.

dublin_szolidaritas2_kicsi.jpg

Az Apollo Ház háttere:

Az Apollo Ház akció célja, hogy beavatkozzon a lakhatási válságba és életeket mentsen. Az Apollo Ház épülete már 6 éve üresen állt, amikor megnyitották azt olyan emberek számára, akik egyébként az utcán aludtak. A ház ma 40 lakónak ad otthont és a karácsonyi időszakban összesen 1000 önkéntes vett részt a működtetésében. Az akció a dublini utcákon történő halálesetekre adott válasz. Az akció biztosítja azoknak az embereknek a méltóságát, akiket cserbenhagyott a kormányzat. Az akció úttörő válasz egy kilátástalan helyzetre. Hisszük, hogy a jelenlegi válság nem az erőforrásokról szól, hanem az arra vonatkozó politikai akarat hiányáról, hogy az emberek szükségleteit a magánérdekek elé helyezzék.

Az alábbiakban azt a nyílt levelet tesszük közzé, amelyet a foglalók az ír pénzügyminiszternek küldtek.

Nyílt levél Michael Noonan, Írország pénzügyminisztere részére

Az Otthon, Édes Otthon (HSH) nevű csoport nyílt levelet küldött Michael Noonan pénzügyminiszternek, amelyben felszólították, hogy tegyen haladéktalan intézkedéseket az országban uralkodó hajléktalan-válság kezelése érdekében. Utasítania kell a NAMA-t (Nemzeti Eszközkezelő Ügynökség), hogy a kezelésében lévő erőforrásokat a hajléktalan emberek azonnali és hatékony támogatására használja fel. Arra kérjük a nyilvánosságot, hogy a nyílt levél online aláírásával támogassa a HSH kezdeményezését. A kormánynak most azonnal intézkednie kell.

A levél főbb üzenetei röviden:

  1. Az Apollo Házként ismert, Dublin központjában álló épületet a HSH utolsó lehetőségként foglalta el, hogy biztonságos lakhatást tudjon biztosítani azok számára, akik az utcán kényszerültek aludni.
  1. A NAMA megbízottai szert tettek egy bírósági határozatra, amely felszólítja az Apollo Ház lakóit, hogy 2017. január 11-éig hagyják el az épületet.
  1. Míg a megbízottak azt állítják, hogy Dublinban van elégséges számú férőhely az utcán alvók elszállásolására, Fr. Peter McVerry a bíróság előtt is tanúsította ennek ellenkezőjét, és a legfrissebb (2016. december 30-án nyilvánosságra hozott) kormányzati statisztikák is a hajléktalanság növekedéséről tanúskodnak.
  1. A NAMA-ról szóló törvény 14. paragrafusa felhatalmazza a pénzügyminisztert arra, hogy utasítsa a NAMA-t, hogy a kezelésében lévő ingatlanokat „az ország társadalmi és gazdasági fejlődését szolgáló módon” hasznosítsa, illetve tegye hozzáférhetővé.

Írországnak európai és nemzetközi jogi kötelessége szociális bérlakások biztosítása és a hajléktalanság felszámolása érdekében tett intézkedések meghozatala.   

  1. A NAMA kezelésében jelenleg rengeteg olyan ingatlan van, amelyeket elérhetővé lehetne tenni hajléktalan vagy a hajléktalanság fenyegetésében élő egyének, illetve családok számára.
  1. A NAMA 20 000 lakás építését tervezi a következő három évben, de ezeknek mindössze 10%-át fogják szociális alapon elérhetővé tenni, annak ellenére, hogy az ország legsúlyosabb lakhatási válságát éljük meg napjainkban. A NAMA arra összpontosít, hogy profitot hajtson fel az államkincstár számára, és ezt előbbre sorolja, mint a hajléktalan-válság kezelését.
  1. A miniszternek haladéktalanul utasítania kell a NAMA-t, hogy tegyen azonnali, hatékony lépéseket a hajléktalan-válság kezelése érdekében.

Kérjük, támogasd az Otthon, édes otthon kezdeményezését, hogy rábírjuk a kormányt arra, hogy vessen véget a hajléktalanságnak Írországban. Írd alá a levelet!

A levél teljes szövege angol nyelven itt érhető el.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.