„Szeretnék kérni egy papírt arról, hogy elutasítják a lakcímbejelentési igényemet”

Ez a cikk több mint 7 éves.

Mivel a megfelelő lakcím hiánya nagyon sok esetben a lakásszegénység következménye, A Város Mindenkié és az Utcajogász évek óta kiemelten foglalkoznak a lakcímmel kapcsolatos problémákkal. Évente közel kétszáz ember keresi meg csoportunkat különböző lakcímmel kapcsolatos nehézségekkel. A megkeresések jelentős része olyan emberektől érkezik, akik albérletben vagy szívességi lakáshasználóként élnek, de a szállásadó hozzájárulásának hiánya miatt nem tudnak bejelentkezni otthonukba. Emiatt sokan nem tudják teljes körűen gyakorolni állampolgári jogaikat, és alapvető szolgáltatásokra való jogosultságukat is elvesztik. A napokban kaptunk egy emailt éppen egy ügyben. A levelezésünket teljes egészében közöljük, mert nagyon sok tanulságot tartogat mind az állampolgárok, mind az okmányirodák számára.

blog_120.jpg

„Kis segítséget szeretnék kérni lakcímbejelentés ügyében. Albérletbe szeretnék bejelentkezni érvényes szerződéssel, amin két tanú aláírása, neve, címe szerepel. Felhívtak a kormányablaktól elmondani mire van szükség, és azt hajtogatta hogy a tulajdonos aláírása nélkül lehetetlen, valamint nekik le kell kérni a tulajdoni lapot hogy megállapítsák valóban az az ingatlan tulajdonosa, aki a szerződésben szerepel. Az oldalatokon úgy látom az előbbi nem szükséges feltétlen. Hogyan tudok érvelni, hogy megkaphassam a lakcímkártyát?”

Erre mi ezt válaszoltuk: „Köszönjük a megkeresést. Ha van érvényes szerződés, amit két tanú aláírt, akkor nem szükséges a szállásadó aláírása a lakcímbejelentőn. Sajnos az okmányirodák ezt a törvény nem szeretik/szokták betartani, így érdemes őket rá emlékeztetni azzal, hogy elviszed magaddal a törvény szövegét kinyomtatva, amikor bejelentkezel (a bérleti szerződéssel együtt). Itt van, amiről szó van: „(3)225 Az (1) és (2) bekezdéstől eltérően a szállásadó általi hozzájárulásra nincs szükség, ha a bejelentkező olyan érvényes teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja. Ebben az esetben az okiratot a lakcímbejelentő lappal együtt kell a járási hivatalnak benyújtani.”

Az pedig valóban dolguk, hogy ellenőrizzék, hogy valóban az írta-e alá a szerződést, aki a tulajdonos, de ez nem szokott gond lenni, ők ott megnézik a saját rendszerükben.

Ha nagyon nem sikerül elérni náluk, hogy érvényesíteni tudd a jogaidat, érdemes írásban kérni az elutasítást, amit mi utána jogászokkal együtt segítünk neked megfellebbezni, ha ezt te is hasznosnak gondolod.

Pár nappal később meg is kaptuk a választ: „Foglaltam időpontot a magyarorszag.hu-n, majd felhívtak, hogy sajnos az az időpont mégsem jó, de tud nekem ajánlani közelebbit is akár. De ha már beszélünk, rákérdezett a hölgy a papírok meglétére, kiemelve a tulajdonos által aláírt lakcímbejelentő lapot. Említettem, hogy nincs, de két tanú által is aláírt érvényes bérleti szerződésem van. Nem, az nem jó, el kell, hogy menjen velem a tulaj, és különben is van-e helyrajzi szám a szerződésen. A tulaj külföldön dolgozik, vidéken lakik és nincs hrsz a szerződésen. Akkor levélben oldjuk meg a tulajdonossal, mert addig nem tud segíteni, és különben is le kell kérni a földhivataltól a cím adatait (ijesztgetni akart, gondolom). Én ragaszkodtam az időponthoz továbbra is, mondván kötelességem bejelentkezni és szükségem is van rá, valamint papírt nem tudom aláíratni. Nem kaptam időpontot. Ezután írtam nektek, kaptam választ és visszahívtam az okmányirodát, hogy akkor bemegyek, és együtt átolvassuk az ide vonatkozó jogszabályt. Erre itt nincs lehetőség, blabla. A varázsmondat a következő volt: Ebben az esetben szeretnék kérni egy papírt arról, hogy elutasítják ezt az igényemet, hogy megtehessem a további lépéseket. Majd kért pár perc türelmet, és visszahívott az új infóval miszerint valóban bejelentkezhetek érvényes albérleti szerződéssel, amit két tanú is aláírt. Köszönöm a segítséget!”

Fotó: Csécsei Ilona

Ha neked is problémát jelent a lakcímbejelentés és szeretnéd, ha igazságosabb lenne a lakcímszabályozás, csatlakozz Lakcím Önsegítő Csoportunkhoz!

Email: [email protected]

Kérdésed van? Tedd fel a lakcím érdekvédelmi fórumban a Facebookon!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.