Ne legyenek családok lakcím nélkül!

Ez a cikk több mint 7 éves.

Pfalz Aziz vagyok, A Város Mindenkié aktivistája. Ma Magyarországon lakhatási válság van, aminek az egyik következménye, hogy több, mint százezer ember nem tud megfelelő lakcímet létesíteni. Ezen belül több, mint 60 ezer embernek nincs érvényes lakcíme, több mint 20 ezer ember csak ún. települési szintű lakcímmel rendelkezik és több, mint 6000 embernek csak tartózkodási címe van. Ezek az emberek nemcsak attól szenvednek, hogy nincs biztonságos lakhatásuk, de attól is, hogy számtalan alapvető közszolgáltatáshoz (pl. szociális és egészségügyi ellátás, oktatás) nem jutnak hozzá. Ez a probléma különösen súlyosan érinti a gyerekeket.

aziz_blog.jpg

Ma Magyarországon 4500 kiskorúnak nincs érvényes lakcíme, ami lényegében minden ellátásból kizárja őket és 1500 kiskorúnak csak ún. település szintű lakcíme van, ami nagyon megnehezíti, hogy hozzájussanak az ellátásokhoz. Több tízezerre tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik a szülei lakcím problémája miatt szenvednek hátrányt. Ezek a gyerekek hiába magyar állampolgárok, a kirekesztő törvények miatt nem jutnak hozzá alapvető szolgáltatásokhoz.

A lakcím nélküli vagy érvénytelen lakcímmel rendelkező gyerekek és szüleik nem, vagy csak nagyon nehezen jutnak hozzá többek között a következő szolgáltatásokhoz:

– államilag támogatott egészségügyi ellátás

– gyes és gyed

– családi pótlék

– rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

– ingyenes intézményi gyermekétkeztetés

– települési támogatások (pl. lakhatási támogatás és gyógyszertámogatás)

– iskolai és óvodai elhelyezés

– egyetemi/főiskolai szociális támogatások

A helyzet megoldásához a következő lépéseket kell megtenni:

– szüntessék meg a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását!

– az okmányirodák tartsák be a törvényt és az érvényes szerződéssel rendelkező bérlőket jelentsék be a szállásadó külön hozzájárulása nélkül!

– az alapvető ellátásoknál és támogatásoknál ne legyen szempont a gyerekek bejelentett lakcíme, legyen elegendő a védőnő vagy a családsegítő igazolása a család állandó lakóhelyéről!

Miniszter úr! Kérjük, tegyen azonnali lépéseket annak érdekében, hogy a több tízezer gyerek, aki most lakcím probléma miatt nem jut hozzá létfontosságú szolgáltatásokhoz, tudjon élni alapvető állampolgári jogaival. A lakcím problémákkal küzdő emberek rendszerint a társadalom legkiszolgáltatottabb tagjai, akit a jelenleg hatályos törvények tovább taszítanak a kirekesztés felé.

A petícióhoz 2500 magánszemély és az alábbi szervezetek csatlakoztak: A Város Mindenkié, Utcajogász, Gyerekesély Közhasznú Egyesület, Arany Liliom Alapítvány, Hívatlanul Hálózat, Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, Társaság a Szabadságjogokért, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Utcáról Lakásba Egyesület, Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület, Heti Betevő budapesti csoportja

Fotó: Várady István

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.