Csorba Jánosra emlékezünk

Ez a cikk több mint 7 éves.

Csorba János, a servúdi erdő kapitánya 47 évesen elment közülünk. Jani a kispesti kúttói erdő Robin Hoodja és A Város Mindenkié csoport alapítója is volt. Nagyon nagy űrt hagy maga után az AVM közösségében és családjában is.

jani_2.JPG

Jani a kezdetektől velünk volt: ott volt azon az alapozó képzésen, amit a Picture the Homeless tagjai tartottak nekünk és ami az AVM megalakulásához vezetett, majd hosszú évekig küzdött azért társaival együtt, hogy a servúdi erdő lakói megtarthassák otthonaikat, majd megfelelő lakhatásba költözhessenek. A Város Mindenkié első nyilvános akciója is abban a kispesti erdőben volt, ahol Jani és az a kis közösség, akit maga köré épített, több, mint egy évtizedig élt. Akkor az erdőben felgyülemlett, illegális lerakásból származó szemét tömeget próbáltuk összeszedni. Később a helyi szociális szervezetek közbenjárásával azt is sikerült elérni, hogy az erdő lakóinak hulladékát rendszeresen elvigye a köztisztasági vállalat. Később több alkalommal fenyegette a servúdi erdőt a kilakoltatás, Jani és csapata az AVM segítségével minden alkalommal kiállt otthonaikért. Egyszer még a terület tulajdonosával is sikerült megegyezniük, amikor kunyhóik helyén softball pályát akartak kialakítani: a kunyhókat pár száz méterrel arrébb újraépíthették és sokáig békén is hagyták őket.

blog_117.jpg

 Aztán eljött 2014 vége, amikor a korábbiaknál nagyobb veszély leselkedett az erdőre: kormányzati politikusok nyomására, nagy hajléktalanellátó szervezetek közreműködésével akarták az erdő lakóit kiköltöztetni – ami az AVM erős ellenállása ellenére sajnos sikerült is. Jani ekkor párjával, Erikával és más erdőlakókkal együtt egy munkásszállóra költözött, ahol nagyon rosszul érezték magukat. Eközben Jani és csapata aktív közreműködésével az AVM és az Utcáról Lakásba Egyesület azért lobbizott a kispesti önkormányzatnál, hogy legalább néhány volt erdőlakó lakásba költözhessen. Nagyon sok tárgyalás és huzavona után végül sikerült elérnünk, hogy két lakást az önkormányzat a rendelkezésünkre bocsásson.

jani.jpg

Eközben Janiról sajnos kiderült, hogy súlyos beteg – TBC-s lett – és kórházba került. Nagyon rövid idővel azután, hogy a kispesti képviselő testület végre igennel szavazott a két lakás átadására, Csorba Jánosné Nuver Erika, Jani felesége és szintén az AVM aktivistája nagyon hirtelen meghalt. Ez nagyon nagy csapás volt mindannyiunknak, de különösen Janinak, aki nagyon  elkeseredett, és az egészségi állapota is újra elkezdett gyorsan romlani.

2hajlektalansag.jpg

A lakásokba – amit hatalmas munka volt felújítani – végül 2015 elején költözhettek be a lakók, de Janinak sajnos kiújult a TBC-je, így viszonylag kevés ideig élvezhette a nyugodtabb életet, amit a biztos lakhatás tett lehetővé számára. 2016 nyarán már súlyos beteg volt, ősz elején kórházba került – ahonnan többször eljött, mert attól félt, hogy ha nincs otthon, a lakása el fog veszni – és végül 2016. november 12-én szombat éjjel hosszú szenvedések után elhunyt. Ez majdnem pontosan egy évvel Erika halála után volt, amit Jani láthatóan nem tudott kiheverni. Jani az utolsó hónapokban nagyon sokat szenvedett. Minden igyekezetünk és segítségünk ellenére sem tudta feldolgozni felesége elvesztését, a lakás bizonytalanságát és azt a feszült légkört, amit a kunyhók elvesztése, a munkásszállóban megtapasztalt lét és a szociális bérlakások körüli huzavona jelentett.

erika_2.jpgJani az AVM-ben nagyon sokféleképpen vett részt: elment politikusokat oktatni a hajléktalanság megoldásairól, részt vett az iskolai programunkban, ahol középiskolásokkal beszélgetett az életéről, élő könyvként is mesélt felnőtteknek és fiataloknak arról, mit jelent az utcán élni, eljött a tüntetéseinkre, más kunyhólakók kilakoltatásánál is ott volt, hogy megvédje otthonaikat, és ameddig jó állapotban volt, több-kevesebb rendszerességgel a szervezési találkozóinkra és a féléves elvonulásainkra is járt.

Janit nagyon sokan szerettük, nagyon okos, jó humorú és vezetői képességekkel felvértezett ember volt. Csapatát – ameddig képes volt rá – összefogta, kezelte a konfliktusokat és megpróbált igazságot tenni. Nagyon fog hiányozni az ereje és az elszántsága a hajléktalan emberek érdekvédelméért folytatott munkánkban.

Csorba Jani és a servúdi erdő lakóinak élete teljesen összefonódik, erről a történetről itt olvashattok részletesen.

A servúdi erdőről még 2009-ben készített filmet az Index, amivel díjat is nyertek – ebben a videóban Jani még ereje teljében mutatja meg magát mint az erdő kapitánya.

 

Nyugodj békében, Jani, nagyon szeretünk!

jani_3.JPG

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.