Segítség helyett fenyegetés: Szegénység, lakásgondok és gyermekelvétel

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Város Mindenkié (AVM) csoport évek óta küzd azért, hogy az állam gondoskodjon azoknak a családoknak a lakhatásáról, amelynek tagjai méltatlan lakáskörülmények között élnek: szállókon, bizonytalan albérletben, leromlott állapotú, esetenként egészségkárosító bérlakásokban. Munkánk során rendszeresen tapasztaltuk, hogy az állam és az önkormányzatok nem csak, hogy mindenfajta segítséget elutasítanak, sokszor még a gyermekeik kiemelésével is megfenyegetik a szülőket, illetve ki is emelik a családból a gyermekeket. Pedig ez a gyakorlat nem csak igazságtalan, hanem törvénytelen is: a gyermekvédelmi törvény (1997. évi XXXI. törvény) 7. paragrafusa világosan kimondja, hogy „a gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani”.

A fenti videóban olyan érintett nők szólalnak meg, akik maguk is megtapasztalták a rendszer kegyetlenségét, de A Város Mindenkié csoport, az Utcajogász Egyesület és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) aktivistáival és jogászaival együtt azért küzdenek, hogy gyermekeikkel együtt maradhassanak vagy újra együtt lehessenek. Nézd meg és oszd meg minél több ismerősöddel a videót, hogy minél többen értesüljenek arról, mit tesz az állam a szegénységben élő családokkal!

Ha te is érintett vagy szegénység miatti gyermekelvételben érintett, vagy ismersz ilyen családokat, keresd fel A Város Mindenkié női csoportját (0620-253-8223 vagy [email protected]), Budapesten az Utcajogászt minden pénteken 15-17 óra között a Blaha Lujza téren, vagy a TASZ telefonos jogsegélyét (061/279-2235) keddenként 14:30 és 17 óra, csütörtökönként 10 és 12 óra között!

További információt az AVM és a TASZ szegénység miatti gyermekelvétel kampányáról ezen a linken találsz.

A szakmai szervezetek, köztük az AVM, a TASZ, és több gyermekvédelmi szakember szeptemberben egy javaslatcsomagot jutatott el az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A javaslatcsomagot ezen a linken olvashatod el.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.