Nem megoldás, hogy csak hetekre érezhetjük magunkat biztonságban

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Város Mindenkié (AVM) csoportot rengeteg olyan szülő, többségében anyák keresik meg, akik komoly nehézségekkel küzdenek gyerekeik eltartása kapcsán. Mindannyiuk közös problémája, hogy megoldatlan vagy bizonytalan a lakhatásuk, ami miatt annak is fennáll a veszélye, hogy kiemelik a gyereküket a családjukból – annak ellenére, hogy a Gyermekvédelmi törvény egyértelműen kimondja, hogy pusztán anyagi okból gyereket nem lehet a családjától elválasztani. Ezért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezettel közösen kampányt indítottunk, hogy felhívjuk az Emberi Erőforrások Minisztériumának figyelmét a sokezer családot érintő problémára. A kampány során több mint 2000 ember írta alá a szakmai egyeztetést és érdemi kormányzati intézkedéseket követelő petíciónkat. A petíciót a TASZ gyermekvédelmi és az AVM lakhatási javaslataival együtt szeptember 20-án adtuk át a minisztérium illetékesének. A rendezvényen az AVM tagjai és a szervezettel kapcsolatban álló anyák is felszólaltak. Herbert Krisztna beszéde.

kriszta_blog.jpg

2015 január 4-én megszületett a kisfiam és nem vihettem haza a kórházból, mert a gyermekjóléti nem találta megfelelőnek a lakást. A családok átmeneti otthonába mentünk, ahol fél évet voltunk. Utána albérletbe kerültünk és elkezdtem dolgozni. Később az albérletből is el kellett jönnünk. Ekkor megtudtam, hogy jön a második gyermekem, ezért kerestem egy másik anyaotthont.

Ott kettő hétig lehettünk, akkor nagyon elkeseredtem, mert azt mondták, ha kettő héten belül nem találok valamit, elveszik a gyerekemet.

Aztán letelt a két hét nem találtam semmit, ezért a párom apukájához mentünk. Amíg meg nem született a második gyermekem. Közben állandóan azzal fenyegettek a gyermekjólétisek, hogy elveszik a gyerekeket.

2016. június 21-én megszületett a kislányom, és újból anyaotthonba kerültünk. Lassan három hónapja itt vagyunk, de e hónap 26-án ki kell költöznünk. Nem tudom mi lesz ezután.

Ebben a három hónapban az anyaotthon vezetője, a gyermekjólétisek és családsegítősök is mind azzal fenyegettek, hogy elveszik a gyerekeket. Azt gondolom, nem megoldás, hogy csak hetekre érezhetjük magunkat biztonságban és utána marad a rettegés és félelem.

Azt kérem az államtól, ne vegyék el tőlem  a gyerekeimet!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.