Hozzáférést a csomagjainkhoz! Küzdelem a Vajda csomagmegőrző nyitvatartásért

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Menhely Alapítvány Vajdahunyad utcai intézményében 2015. áprilisa óta kell fizetni a csomagmegőrzésért (hivatalos nevén: a bérszekrényekért) napi 20, tehát havi 600 forintot. Ez igazán nem sok, viszont a bérlők csak hétköznapokon 8 órától 11-ig és 14 órától 17-ig tudnak hozzáférni a szekrényükhöz. Ez hétvégeken, ünnepnapokon és főleg a hosszú hétvégeken (3-4 napos munkaszünet) okoz problémát.

blog_106.jpg

Ez év februárjában az intézmény vezetői és A Város Mindenkié aktivistái próbáltak megoldást találni a bérlők jogos igényére, hogy ezeken a napokon is, legalább ügyeleti, rövidített időben el tudják helyezni az érintettek az éjszakai holmijukat (takaró, hálózsák, tisztálkodó szerek, esetleg gyógyszerek) és kora este ismét hozzá tudjanak férni. Így nem kéne egész hét végeket csomagjaik cipelésével nehezíteni!

Ezen a megbeszélésen azt az ígéretet kaptuk, hogy az intézmény dolgozói készítenek egy igényfelmérést az érintettek megkérdezésével. Ez sajnos elmaradt, és miután hónapokat vártunk rá, végül az AVM aktivistái végezték el ezt a munkát: több héten keresztül gyűjtöttük a csomagmegőrző ügyfelei között az aláírásokat a meghosszabbított nyitvatartás érdekében.

Az aláírásgyűjtés egyértelművé tette: a megkérdezett közel 200 ember mindegyike szeretné, ha hétvégén is hozzáférne a szekrényéhez, ami jelentősen megkönnyítené az életüket! Az elérhető több, mint 800 szekrényből jelenleg több, mint 600-at adnak ki, amelyek bérbeadásából jelentős bevétele van az intézménynek (véleményünk szerint ha hosszabb lenne a nyitvatartás, akkor több szekrényt is ki lehetne adni). Mivel ezt a bevételt nyilván egyéb költségvetési lukak betömésére is fel tudja használni az alapítvány, ezért az AVM felajánlotta, hogy, ha szükséges, önkéntesek toborzásával tudná segíteni az intézményt a csomagmegőrző hétvégi és ünnepnapi nyitva tartásában. Erre választ 2016. október 4-ig kapunk a Menhely vezetőségétől.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.