Nyílt levél Sára Botondnak: beszéljünk a józsefvárosi közterekről!

Ez a cikk több mint 7 éves.

Tisztelt dr. Sára Botond Alpolgármester Úr!

Lassan 1 évvel ezelőtt jártak A Város Mindenkié (AVM) csoport aktivistái a Józsefvárosi Közterület Felügyeletnél annak érdekében, hogy egy kerekasztal beszélgetés keretében találjunk közös megoldásokat a kerületi, hajléktalan emberekkel kapcsolatban felmerülő közterületi problémákra. A 2015 augusztusi találkozó baráti hangulatú volt, és úgy tűnt, hogy a közterület felügyelet képviselői támogatnak minket többek között a kerületi köztisztasági helyzet javításával kapcsolatos javaslatainkban, mint pl. közillemhelyek létesítése, és szemétgyűjtő ládák telepítése.

vece_kampany_023.jpg

A találkozó folytatásaként 2016 februárjában azt az előremutató ígéretet kaptuk a tisztelt alpolgármester úrtól, hogy egy személyes találkozó keretében is átbeszéljük az önkormányzat hatáskörébe tartozó javaslatainkat. A találkozó témajavaslata az AVM részéről a következő volt:

– közvécé helyzet,
– elsőként lakhatás program lehetősége, 
– egyéb köztéri ügyek (szemetesek, kirekesztő tárgyak stb.).

Az utóbbi több, mint 6 hónapban számos alkalommal kerestük emailben a alpolgármester urat, valamint egyeztettünk telefonon a T. Alpolgármester Úr titkárságával is, de sajnos bár az önkormányzat részéről a kezdetekben mutatkozott szándék arra, hogy az egyeztetés létrejöjjön, az utóbbi időszakban a megkereséseinkre egyáltalán nem reagáltak. Értetlenül állunk a kialakult a helyzet előtt, és nem tudjuk, hogy mi lehet az oka alpolgármester úr megkeresésünkkel kapcsolatos hallgatására, tekintettel különösen arra, hogy érzésünk szerint a VIII. kerület vonatkozásában a mai nap is ugyanúgy érvényesek a korábbiakban megfogalmazott javaslataink. A felvetett témákkal kapcsolatban továbbra is hangsúlyozzuk, hogy álláspontunk szerint az önkormányzatnak és a kerületi lakosoknak közös érdekük, hogy a kerület közterületei rendeltetésszerű használatának feltételei – különösen egy a közösségi együttélés szabályainak megszegését büntető rendelet elfogadása előtt – biztosítottak legyenek.

Bízunk benne, hogy a alpolgármester úr hallgatásának nem a józsefvárosi kilakoltatásokkal kapcsolatos ellentétes szakpolitikai álláspontunk az oka.

Nyílt levelünkben most újra azzal a kéréssel fordulunk alpolgármester úrhoz, hogy biztosítson lehetőséget csoportunknak arra, hogy az előzőekben felsorolt közterületi témákkal kapcsolatban közösen egyeztethessünk Józsefváros önkormányzatával.

Üdvözlettel:

A Város Mindenkié

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.