Sikerült elhalasztani egy józsefvárosi kilakoltatást!

Ez a cikk több mint 7 éves.

Az elmúlt hetekben végzett érdekvédő munkánkkal sikerült elérnünk, hogy Danó Andrásné Gizellát, egy idős, súlyosan beteg asszonyt a mai napon ne lakoltassa ki a Józsefvárosi Önkormányzat egy önkormányzati bérlakásból. Ma délelőtt A Város Mindenkié (AVM) aktivistái és szimpatizánsai – köztük nyolcadik kerületi bérlők –  készen álltak volna élőlánccal megakadályozni Gizella kilakoltatását, de szerencsére erre már nem volt szükség: a kerület elhalasztotta a lakás kiürítését.

blog_93.jpg

 

Gizellát annak ellenére lakoltatta volna ki az önkormányzat, hogy ő több éve minden tőle telhetőt megtett lakhatása jogi helyzetének a rendezéséért, és a lakást nem csupán tisztán és rendben tartja, de saját költségén komfortosította is. Ráadásul a kerület vezetése több ízben tett ígéretet arra, hogy a Gizellához hasonló helyzetben lévő lakókat nem fogják kilakoltatni. A Magdolna Negyed III. program keretében, az Európai Unió támogatásával néhány éve 77 millió forintból felújított épületben hat önkormányzati bérlakás is üresen áll (köztük Gizella otthona melletti három lakás is, hosszú évek óta). Mindez különösen felháborítóvá tette volna azt, ha a kilakoltatás ma megtörtént volna, hiszen utána az önkormányzat vélhetően évekig üresen hagyta volna azt a lakást is.

Gizella negyven éve él a kerületben, és mindig megfelelően fizette a lakbért és a közműdíjakat. A Szerdahelyi utcai lakásba azután költözött, hogy korábbi önkormányzati bérlakását el kellett hagynia. Akkor úgy hitte, hogy az önkormányzattal köt szerződést erre a lakásra is, azonban csalók áldozata lett: Gizella mindvégig fizette a lakás költségeinek rá eső részét, ez azonban soha nem jutott el az önkormányzathoz. Amióta Gizella számára kiderült, hogy a lakásmaffia áldozatává vált, kezébe vette a dolgokat, és többször megpróbált az önkormányzattal saját nevére lakásbérleti szerződést kötni. Gizella joggal hihette, hogy idővel újra szerződést kötnek vele, hiszen évekig fizette a lakáshasználati díjról a nevére kiállított csekkeket, az utóbbi időben pedig súlyos jövedelmi szegénysége és tartós betegsége ellenére még az önhibáján kívül felhalmozódott hátralékot is elkezdte törleszteni (Gizella története itt olvasható részletesebben).

A Józsefvárosi Önkormányzat idén márciusban adott ki egy közleményt, amelyben kijelentették, hogy „május és szeptember között biztosan csak az önkényes lakásfoglalók és azok esetében kerülhet sor kilakoltatásra, akikkel szemben az önkormányzat magatartásbeli problémák miatt mondta fel a bérleti szerződést.” Gizella pedig nem önkényes lakásfoglaló: csalás áldozataként, jóhiszeműen vált jogcím nélküli lakóvá, és magatartására semmilyen panasz nem érkezett. Korábban az önkormányzat hivatalos lapja is mint „az önkormányzat kinyilvánított érdekérőlírt arról, hogy a Gizellához hasonló helyzetben lévő jóhiszemű jogcím nélküli lakókat ne lakoltassák ki.

Bízunk benne, hogy a kilakoltatás elhalasztása után az önkormányzat felülvizsgálja Gizella ügyét, és korábbi ígéreteinek megfelelően lehetőséget ad neki arra, hogy otthonában maradhasson, és nem fogják sem utcára tenni, sem pedig intézményi elhelyezésbe kényszeríteni – mint ahogyan azt a Józsefvárosi Önkormányzat egy hónappal ezelőtt a Danó családdal tette, miután rendőrökkel eltávolíttatta az AVM aktivistáit, akik élőlánccal tiltakoztak az embertelen eljárás ellen. Az érdekvédő munkát folytatjuk annak érdekében, hogy Gizella és a hozzá hasonló helyzetben lévő nyolcadik kerületi bérlők ne váljanak Józsefváros szegényellenes politikájának áldozatává.

Szemben a hangzatos, de valószínűleg szintén a szegénységben élő lakosok ellehetetlenítését és az önkormányzati lakásállomány további csökkentését eredményező kerületi „bérlővédelmi programmal”, A Város Mindenkié olyan átfogó lakáspolitikai koncepciót és annak megfelelő intézkedéseket vár a kerülettől, amelyek a megfizethető lakhatás lehetőségeinek bővítését és az eladósodás okainak érdemi kezelését célozzák, és nem mélyítik tovább a lakhatási válságot. Ennek első lépése az lenne, hogy az önkormányzat ne szegje meg a saját ígéreteit az elhelyezés nélküli kilakoltatások tilalmával és az együttműködő jogcím nélküli lakosok helyzetének rendezésével kapcsolatban.

Fotó: Bankó Gábor

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.