Úgy tudta, önkormányzati bérlő, most mégis utcára kerülhet

Ez a cikk több mint 7 éves.

Danó Andrásné Gizella 40 éve józsefvárosi lakos. Jelenlegi bérleményét 5 éve fizeti, sokáig úgy tudta, az önkormányzatnak, de Gizella csalók áldozata lett: valójában soha nem jött létre szerződés közte és a tulajdonos önkormányzat közt. Ha az önkormányzat nem állítja le a végrehajtást, a súlyos beteg Gizella július 14-én elveszítheti otthonát. Holott a felelős alpolgármester, Sára Botond több alkalommal tett nyilvánosan is ígéretet arra, hogy senkit nem tesznek az utcára, és rendezik a Gizellához hasonló helyzetűek jogviszonyát.

gizella.JPG

A Lujza utca 14 szám alatti önkormányzati bérleményét öt éve kellett elhagynia, amikor az önkormányzat rendőrlakásokat alakított ki az épületben. Az önkormányzat által felajánlott cserelakások a Lujza utcai lakásnál lerobbantabb állapotban voltak, rosszabb helyen helyezkedtek el, ezért Gizella inkább a pénzbeli kompenzációt választotta. A Magdolna Negyed Program első ütemében felújított Lujza utcai házban megvalósított rendőrlakás-program is egy ékes példája annak, hogy Józsefváros az önkormányzati bérlakásait nem az arra legrászorulóbbaknak adja ki, illetve annak, hogy lakásállományát folyamatosan leépíti (a házban a korábbi 27 helyett most 12 lakás van).

Gizella a Szerdahelyi utcában talált megfizethető és számára megfelelő bérleményt. Úgy tudta, az önkormányzattal köt szerződést, azonban csalók áldozata lett. A Szerdahelyi utcai lakás korábbi bérlője azt hitette el vele, hogy a szerződést csak technikai akadályok miatt nem sikerült még átírni Gizella nevére. Úgy állapodtak meg, hogy a rezsidíjakat Gizella, a bérleti díjat a ‘társbérlő’ fizeti, a bérleti díj azonban soha nem jutott el az önkormányzathoz. Ráadásul az előző lakásért kompenzációként kapott pénz nagy részét Gizella már az első pillanatban kifizette a valódi bérlőnek, ahogy ő tudta, „a két lakás közötti különbözet” gyanánt. Négy évvel ezelőtt azonban a lakásgazdalkodási osztály közölte vele, hogy szerződésről szó sem lehet, később pedig a lakáskiürítésről szóló bírósági határozat is megszületett.

Gizella többször próbálta rendezni helyzetét: 2013 nyara óta több alkalommal járt az önkormányzat lakásgazdálkodási osztályán, 2014-ben írt levelet a polgármesternek, de az önkormányzattól mindig elhajtották, mondván, ő már nem önkormányzati bérlő.

Ráadásul a társbérlő által be nem fizetett havi bérletekből összegyűlt adósságok rendezésére Gizella és az önkormányzat másfél éve még részletfizetési megállapodást is kötött, és annak egy jelentős részét ki is fizette. Gizella bármikor kész lenne szerződést kötni, és a lakbért az önkormányzatnak tovább fizetni, valamint az őt becsapó „társbérlő” tartozását az önkormányzat felé teljesen kifizetni, de a kerület vezetése erre egyelőre nem adott neki lehetőséget.

Danó Andrásné története nem egyedi Józsefvárosban: rendszeresen keresnek meg minket lakosok, akik évekig, akár évtizedekig élnek önkormányzati tulajdonú lakásukban abban a hiszemben, hogy a bérleti díjat az önkormányzatnak fizetik. Ilyesmi nem fordulhatna elő tömeges mértékben akkor, ha az önkormányzat szervei lelkiismeretesen ügyelnének a vagyonra, amit rájuk bízunk. Szerencsére úgy tűnik, a helyzetben kialakult felelősségét Józsefváros is belátja: Sára Botond alpolgármester több alkalommal (így például Józsefváros magazin 2013. július 10-én megjelent számában is) elmondta, hogy nem volna helyes a „pozitív hozzáállású” „jóhiszemű, jogcím nélküli” lakosok kilakoltatása. Csoportunk egy tagja esetében egyelőre úgy tűnik, Józsefváros ennek megfelelően jár el. Azt reméljük, végül Danó Andrásné Gizella esetében sem lesz ez máshogy.

Az önkormányzat arra is több alkalommal tett ígéretet, hogy nem tesznek senkit az utcára, vagyis felhagynak az elhelyezés nélküli kilakoltatások gyakorlatával. Józsefváros ezt az egyébként minimálisan elvárható humánus feltételt sem tartja be, Gizella esetében a családsegítő egyelőre még ideiglenes elhelyezésre sem tudott ígéretet adni. A helyes megoldás természetesen az volna, ha az ideiglenes elhelyezés lehetősége fel sem merülne. Danó Andrásné egészségi állapota is nagyon rossz: cukorbeteg, magas a vérnyomása, több műtét is vár rá, így különösen kegyetlen volna az önkormányzat részéről, ha nem élne azzal a lehetőségével, hogy leállítja a végrehajtási eljárást és új szerződést köt Gizellával.

Új fejlemény, hogy a józsefvárosi családsegítő egy idősek otthonában való elhelyezést ajánlott fel ideiglenes lehetőségként, ez azonban csak ideiglenesen oldaná meg Gizella lakhatását, aki szeretne továbbra is lakásban élni, és ezért, ahogy eddig is, a továbbiakban is minden tőle telhetőt megtenne..

Fotó: Csécsei Ilona

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.