Jogviszonyát rendezte, de továbbra is rászorul a XV. Kerületi bérlő!

Ez a cikk több mint 7 éves.

2016. április végén sikerült rábírnunk a XV. kerületi önkormányzatot, hogy elálljon egy egyedülálló édesanya és két tartósan beteg gyermeke kilakoltatásától. Azóta az édesanya és az önkormányzat egy éves szerződést kötött az önkormányzati bérleményre. A család azonban továbbra is rászorul a segítségre.

tm_kep2.jpg

T. M.-et egy általa korábban lakott önkormányzati lakás kapcsán felhalmozódott tartozás miatt szólították fel otthona elhagyására. Az önkormányzat sokáig hajthatatlannak tűnt, miután azonban kilátásba helyeztük, hogy polgári engedetlenséggel tiltakozunk a két gyermekes család elhelyezés nélküli kilakoltatásával szemben, és ezt nyílt levelünkben világossá tettük a kerületet vezetői, valamint a Hajdu László polgármestert jelölő Demokratikus Koalíció helyi és országos vezetősége számára, az önkormányzat elállt a kilakoltatástól.

A kilakoltatás megakadályozása után a T. család és az önkormányzat között újrakezdődtek az egyeztetések (amelyeken csoportunk aktivistái is támogatták a családot), melynek eredményeképpen T. M. ígéretet kapott arra, hogy az önkormányzat újra szerződést köt vele jelenlegi bérleményére, amennyiben fizeti a korábbi lakásra felhalmozódott adósság törlesztőrészleteit, és továbbra sem marad el a jelenlegi bérleménye lakbérével és közüzemi díjaival sem.

Csoportunk sikerként értékeli, hogy T. M. lehetőséget kapott jogviszonya rendezésére, a lakásban maradás ára azonban nagyon magas: a családnak egyszerre kell törlesztenie a korábbi tartozásait és állnia a jelenlegi bérlemény költségeit.

M. jelenleg munkát keres, amiben a helyi családsegítő is segítségére van, de egyelőre nem járt sikerrel. A család lakásban maradásában nagy segítség volna, ha mindazok, akik tehetik, hozzájárulnának tartozásuk törlesztéséhez. Azokat, akik szeretnék segíteni a T. családot a lakhatása megőrzésében, arra kérjük, hogy írjanak nekünk az [email protected]ra, hogy el tudjuk küldeni nekik a család számlaszámát.

Az egyes ügyekben elért ilyen sikereknek hatalmas jelentősége van. Ugyanakkor szeretnénk hangsúlyozni, hogy elfogadhatatlan, hogy Magyarországon nincsen olyan országosan elérhető lakásfenntartási támogatás, ami hathatós segítséget nyújtana a rászoruló családoknak az eladósodás megelőzése érdekében, és nincsenek olyan jogszabályokban rögzített garanciák sem, amelyek megelőznék az eladósodott lakók hajléktalanná válását. Mi azért dolgozunk, hogy idővel ne legyen szükség arra, hogy egyes ügyekben kényszerítsük ki azt, aminek magától értetődőnek kellene lennie: hogy az állam és az önkormányzatok minden tőlük telhetőt megtegyenek a lakásvesztés és a hajléktalanság megelőzése érdekében.

Fotó: Csoszó Gabriella

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.