Pécsi tereplátogatás és projektzáró találkozó – beszámoló

Ez a cikk több mint 7 éves.

2016. április 21-22-én a „Pécsi tereplátogatás és projektzáró találkozó” című rendezvény keretében jártunk Pécsen, ahol A Város Mindenkiét ketten képviseltük: Miki és Tibor. A vendéglátó szervezet a Magyar Szegénységellenes Hálózat volt.

pecs_tibor.jpg

Érkezésünk után egy rövid bemutatkozás és a küldő szervezetek munkájának ismertetése következett. Majd folytattuk kapcsolatépítő beszélgetés keretén belül a következő főbb szempontok alapján: közös érdek, közösségépítés, közösségszervezés. A MSZEH moderátora kiemelte a különböző civil szervezetek hálózatépítésének fontosságát és az egységes fellépés hasznosságát. A délelőtt befejezéseként megvitattuk a problémakezelés módjait és lehetőségeit.

Gyors ebéd után becsekkoltunk a szállásunkra, délután pedig a pécsi AVM csoport és az Élmény Tár Tanodások által szervezett lakossági fórumon vettünk részt egy problémákkal küzdő telepen, amit a pécsi önkormányzat fel akart számolni. A fórum ideje alatt megérkeztek a pécsi AVM-esek, akik részt vettek az önkormányzat közgyűlésén, ahonnan pozitív híreket hoztak. Ötleteket, tanácsokat adtunk a lakóknak a különböző problémák intézéseire lehetőségeikre.

A második napon a meghívott norvég vendégek előadását hallgattuk meg. Előadásukban kitértek a szervezetük felépítésére, céljaira. Ők egy alulról szerveződő szervezet, amelynek célja a szegénység megszüntetése és a foglalkoztatás növelése. Célcsoportjuk a munkanélküliek, a rejtett szegények és a migránsok. Szervezetük az alapvető emberi jogokra épít, döntéshozataluk alulról-fölfelé történik, az 1995-ös koppenhágai egyezmény szerint. Akit érdekel a téma, itt tájékozódhat angolul. Délután ebédeltünk és hazautaztunk.

Én személyesen sokat tanultam minden téren. Amit kiemelnék, az a társ civil szervezetekkel való rendszeres kapcsolattartás fontosságára, mely nagyban segíti az összehangolt együttműködést és kizárja a kétirányú munkát ugyanazon célért. Saját véleményem szerint az AVM pécsi csoportja megérett arra, hogy önállóan dolgozzon a helyi civil szervezetekkel.

A második napi norvég program jó volt, de nem minden alkalmazható nálunk Magyarországon. Itt nálunk a hajléktalan és szegény emberek saját honfitársaink (és nem migránsok), akiket különböző problémák sújtanak (megélhetési, szegregáció, munkanélküliség, lakhatási). Feltűnő volt, hogy az intézmény rengeteg különteremmel, korszerű felszereléssel, szakszemélyzettel és egy nagy könyvtárral, hatalmas belsőkerttel rendelkezik, ahová ki lehetett ülni.

Szeretném megköszönni a szervező Magyar Szegénységellenes Hálózatnak és a Pécsi AVM-nek a vendéglátást, a kitűnő előadásokat és az ad hoc lakossági fórumot.

Magyari Tibor

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.