Jogerős! Nem titkolózhat tovább a Belváros

Ez a cikk több mint 7 éves.

Miután januárban első fokon megnyertük a Belváros-Lipótváros Önkormányzata elleni perünket, amelyet a lakásgazdálkodási adatok megismeréséért indítottunk, a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék is helyt adott keresetünknek, kiállva az átlátható önkormányzati lakásgazdálkodás ügye mellett.

blog_89.jpg

Tavaly az összes fővárosi kerületet közérdekű adatigényléssel kerestük meg, hogy az Üres Lakások Menetére átfogó képet kaphassunk a fővárosi lakásgazdálkodásról. A kerületek közül Újpest és Belváros-Lipótváros önkormányzatai voltak az egyedüliek, akik nem voltak hajlandóak kiadni lakásgazdálkodási adataikat. Előbb Újpest ellen nyertük pert, majd 2016. június 17-én a Belvárossal szemben is megszületett a jogerős ítélet. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék nagy részben helyben hagyta az első fokú ítéletet és kötelezte az önkormányzatot a kért adatok kiadására.

A perben a Belváros arra hivatkozva kérte keresetünk elutasítását, hogy egyrészről az adatok egy részét a korábbiakban már kiadta számunkra, másrészről pedig az adatok kiadása közül néhány ún. új adat előállítását igényli. Új adat előállítására pedig egy kúriai döntés szerint nem lehet kötelezni egyetlen adatkezelőt sem.

A Fővárosi Törvényszék nevében dr. Kovács Helga bíró három tagú tanácsa járt el. A bírák szerint nem volt helytálló az önkormányzat egyik érve sem. Leszögezték, az igényelt adatok más időszakra vonatkoznak, mint amilyen időszakra nézve az önkormányzat korábban – szintén peres kötelezés hatására – szolgáltatott adatot. Az új adat előállítása kapcsán kifejtették: ahhoz, hogy egy bíró vizsgálni tudja, hogy mi jelentett volna a Belváros számára az új adat előállítását, a Belvárosnak pontosan elő kellett volna adnia a perben, hogy milyen adatai, milyen formában állnak rendelkezésre. Mivel az önkormányzat ezt elmulasztotta, mindössze csak annyit közölt általánosságban, hogy nincsenek meg a lakásgazdálkodási adatai, a bíróság nem dönthetett másként, minthogy a kért adatok kiadására kötelezte az adatkezelőt.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a belvárosi önkormányzat titkolózni próbál. Az elmúlt évek ingatlaneladási botrányai után éppen a tárgyalásunkkal egy időben vallott Portik Tamás bíróság előtt arról, hogy sok pénzzel, vesztegetés útján könnyű volt az önkormányzattól ingatlant szerezni. A tanúvallomás szerint az értékesnek számító bérlakások lakbérét az önkormányzat tudatosan megemelte, hogy a bérlői ne tudják fizetni azt, és indoka legyen az önkormányzatnak felmondani a szerződésüket. A bérlők ezután vagy elhagyták önként a lakásokat, vagy kilakoltatták őket, az önkormányzat pedig a tanúvallomás szerint fű alatt értékesíthette az üres lakást.

A nyertes per siker tehát A Város Mindenkié csoportnak, azt azonban mi sem tartjuk jónak, hogy közel egy évig tartó pereskedés és a bírák idejének rablása árán lehet csak közérdekű adatokhoz hozzájutni. Reméljük, hogy a megnyert perek hatására az önkormányzatok rendszerezettebben, átláthatóbban fogják kezelni saját adataikat, hiszen egy önkormányzat gazdaságos, fenntartható működésének feltétele, hogy legalább azt világosan lássa, milyen vagyon felett gazdálkodik. Ez a vagyon pedig a mi közös vagyonunk, amelynek hasznosítását jogunk van megismerni.

Az eddig megkapott lakásgazdálkodási adatok itt érhetőek el összesítve.

A perben az adatigénylést benyújtó Udvarhelyi Tesszát Molnár Noémi, az Utcajogász önkéntese képviselte.

Fotó: Várady István

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.