Súlyos beteg ember kerülhet utcára – Veresegyház önkormányzata nem segít

Ez a cikk több mint 8 éves.

István múlt héten kereste meg az AVM kilakoltatási ügyeletét, hogy a segítségünket kérje, mivel az albérletéből rövid határidővel el kell költöznie. István 58 éves, egyedül él egy veresegyházi albérletben 3,5 éve. Hat éve él Veresegyházon, ahol bejelentett lakcíme van. Tüdőbeteg, így napi 12 órát oxigénellátáson kell lennie, napi háromszor pedig inhalálnia szükséges. Ezek miatt az átlagosnál is nehezebb helyzetbe kerülne, ha nem tudna lakásban maradni. Jelenleg aktív korúak ellátásából van jövedelme. István keresett albérleteket, de mind megengedhetetlenül drága volt.

veresegyhaz.jpg

A lakás egy olyan tulajdonosé, aki sosem kötött Istvánnal szerződést, ugyanakkor István fizeti a számlákat, valamint István aktív korúak ellátását a tulajdonos bankszámlájára folyosósítják. Tartozása Istvánnak elmondása szerint a tulajdonos felé nincsen. A lakást a tulajdonos másoknak adta ki, Istvánnak pedig rövid határidővel mennie kell.

Sajnos azzal, hogy nem született írásbeli szerződés, olyan mintha István nem is lenne bérlő: hiába fizetett mindent szabályosan. Bérleti szerződés hiányában is azonban csak bírósági eljárással lehet valaki eltávolítani egy lakásból.

Pásztor Béla veresegyházi polgármestert előbb István kereste meg telefonon múlt héten, de a polgármester elutasította azzal, hogy az utcára kerülők segítése nem az önkormányzat feladata. Múlt csütörtökön az Utcajogász is felvette a kapcsolatot a polgármesterrel, aki megígérte, hogy ezen a héten, hétfőn  „keresheti István” és segíteni fog neki. Ezt követően hétfőn az önkormányzattól meglátogatta Istvánt egy önkormányzati jogász, aki megpróbálta meggyőzni a bérbeadót, hogy ne rakja ki Istvánt. A bérbeadó azonban hajthatatlan maradt. Ezután az Utcajogász ismét megkereste a polgármestert, aki elmondta, hogy az elhelyezés nem önkormányzati feladat, „magánszemélyeket” nem segítenek,  adjon az AVM pénzt Istvánnak, végül pedig „nem beszélni kell, hanem dolgozni.”

Ma Istvánnak el kellene hagynia a lakást, azonban nincs hova mennie. Ha a lakásban is maradhatna, a bérlő lekapcsoltatta az áramot, ami nélkül István nem tudja magát az egészségügyi állapotának megfelelően ellátni.

A Város Mindenkié csoport szerint elfogadhatatlan, hogy egy helyi önkormányzat még abban sem nyújt a lakosának segítséget, hogy a szociális intémzényrendszeren belül elhelyezést kapjon. Különösen arra tekintettel elfogadhatatlan az önkormányzat passzivitása, hogy az elhelyezés nélkül maradó súlyos beteg ember utcára kerülése esetén valószínűleg életveszélyes helyzetbe kerülhet.

Megjegyzés: A blogposztban szereplő név nem a valódi neve a nehéz helyzetbe került férfinak. A nevet István érdekében megváltoztattuk.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.