Civil díjat nyert A Város Mindenkié és az Utcajogász

Ez a cikk több mint 7 éves.

2016 májusában a NIOK Alapítvány által alapított Civil Díjat nyert A Város Mindenkié (AVM) és az Utcajogász közös Zéró Kilakoltatás kampánya az „egy ügy legjobb képviselője” kategóriában.

civil_dij.JPG

Az AVM és az Utcajogász stratégiai célja az elhelyezés nélküli kilakoltatások megakadályozása, amelynek keretében 2015-ben intenzíven voltunk jelen Budapest VIII. kerületében. Tevékenységünk eredményeként a VIII. kerületi önkormányzat 2015 novemberében egy hónappal a kilakoltatási moratórium kezdete előtt leállította a kerületben a kilakoltatásokat és vállalta, hogy minden érintett önkormányzati bérlőnek 2016 tavasza folyamán lehetőséget biztosít lakhatási helyzetük rendezésére. Az önkormányzat vállalta azt is, hogy a kerületben a törvényben meghatározottnál az önkormányzati bérlők számára kedvezőbb módon a kilakoltatási moratórium szeptembertől május tart.

Az önkormányzat 2015 őszén megígérte azt is, hogy Józsefvárosban senkit nem fognak az utcára tenni, és ennek érdekében a megfelelő jogszabály-módosításokat is elvégzi a képviselő-testület az AVM-nek és az Utcajogásznak is lehetőséget biztosítva a jogalkotási folyamatban való részvételre.

Sajnos a meghosszabbított kilakoltatási moratórium bevezetésén túl, az önkormányzat tavaly őszi ígéreteiből egyelőre kevés eredmény látszik megvalósulni, de továbbra is elhívatottak vagyunk abban, hogy érdek- és jogvédelmi eszközeink bevetésével, a VIII. kerületi önkormányzati lakók bevonásával kiálljunk az ügyükért, számonkérve az önkormányzat előremutató vállalásait.

A pályázatunk rövidített változata itt olvasható

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.