Szolidaritás Łukasz Bukowski lengyel lakhatási aktivistával

Ez a cikk több mint 7 éves.

Egy lengyelországi barátunktól kaptuk a jelzést, hogy április 27-én három hónapra börtönbe vonult Łukasz Bukowski, a poznani Anarchista Szövetség tagja.  Łukasznak azért kellett börtönbe vonulnia, mert 2011 októberében részt vett egy kilakoltatás elleni élőláncban Poznanban. Az élőlánccal egy mozgáskorlátozott nő és férje, Katrzyna és Ryszard Jencz kilakoltatását akarták megakadályozni. Łukasz ellen ezt követően indítottak eljárást. A vád szerint erőszakot alkalmazott az egyik intézkedő rendőrrel szemben. Łukasz szerint azonban megalapozatlan a vád, és az ellene indított eljárás valójában csak arra szolgál, hogy a hatóságok bosszút álljanak rajtuk a kilakoltatásokkal szembeni ellenállásuk miatt.  Az élőláncban mintegy 70 résztvevője közül három ellen indítottak eljárást, de a másik két aktivistát időközben felmentették. (Az ügyről és a háttérről itt olvasható részletesebb beszámoló angolul.)

lengyel.jpg

Lengyelországban a hatóságok évente mintegy 30-40 ezer kilakoltatást kezdeményeznek, és mintegy 8 ezret végre is hajtanak, gyakran a rendőrség közreműködéséve. Csak Poznanban 250 kilakoltatás várható idén novemberig a város szociális bérlakásaiból.  

Szolidaritásunk kifejezéseként levelet küldtünk Łukasz Bukowskinak a börtönbe. A levél magyar fordításban a következőképpen szól:

Kedves Łukasz,

 

reméljük, hogy jól vagy. Annak az alulról szerveződő magyarországi A Város Mindenkié csoportnak az aktivistái vagyunk, amely a lakhatáshoz való jog kivívásáért, valamint a kilakoltatások és a szegénység kriminalizálása ellen küzd. A legtöbben közülünk maguk is hajléktalanok vagy súlyos lakhatási szegénységben élnek. Hallottunk róla, hogy bebörtönöztek egy 2011-ben történt kilakoltatás ellen szervezett élőláncban való részvételed miatt. Ezzel a levéllel szeretnénk kifejezni a szolidaritásunkat veled. Sok sikert kívánunk a kilakoltatások ellen és a lakhatáshoz való jogért vívott eljövendő küzdelmeitekhez.

 

Szolidaritással,

 

[aláírások]

 

Budapest, 2016. V. 19.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.