A kilakoltatást megakadályoztuk, a megoldáshoz viszont te is kellesz!

Ez a cikk több mint 7 éves.

A XV. kerületi önkormányzat 2016. április 22-én lakoltatott volna ki egy  rászoruló, két gyermeket nevelő egyedülálló anyát egy önkormányzati bérlakásból, amelyben a határozott idejű szerződésük lejártát követően jogcím nélkül laknak.  Az önkormányzat amiatt a valóban jelentős adósság miatt akarta kilakoltatni T. M.-t és két kiskorú gyermekét, amely az általa korábban lakott önkormányzati bérlakással kapcsolatban halmozódott fel még évekkel ezelőtt. Az önkormányzattól korábban éppen azért kérte, hogy egy kisebb lakásba költözhessen, mert az élettársával való különköltözést követően nem tudta fedezni a nagyobb lakás költségeit.  Arra, hogy kisebb lakásba költözzön, néhány évvel ezelőtt elvben lehetőséget is kapott volna, felújítási kötelezettség terhe mellett, amit vállalt – a lakásba azonban mégsem engedték beköltözni, így az adóssága csak tovább nőtt,  a kamatok miatt egészen a mai napig.

tm_kep.jpg

A családnak a mostani bérlakásával kapcsolatban egyetlen fillér hátraléka sincs, továbbá vállalták a korábban felhalmozódott adósság törlesztését is, először egy nagyobb összeggel, majd további 30 ezer forinttal havonta. T. M. és csoportunk aktivistái, valamint Németh Angéla alpolgármester és az önkormányzat munkatársai a kilakoltatás tervezett időpontját megelőzően két alkalommal is egyeztettek az ügyről. Az önkormányzat döntéshozói azonban kezdetben elzárkóztak attól, hogy még egy esélyt adjanak a családnak. Az önkormányzat korábban tudott volna elhelyezést biztosítani a kerületben működő családok átmeneti otthonában, a család azonban mindenáron el akarta kerülni a lakhatása elvesztését, és – a csupán átmeneti időre szóló – intézményi elhelyezést, a kilakoltatás idejére pedig már nem is volt férőhely az intézményben. Az önkormányzat tehát kezdetben hajthatatlannak mutatkozott a kilakoltatással kapcsolatban.

Ezért fordultunk annak a pártnak a vezetőihez, amelynek jelöltjeként a kerület polgármestere, és amely támogatásával a szociális ügyekért felelős alpolgármester 2014 őszén megválasztásra került.  A párt közvetítésével, valamint a kilakoltatás ellen szervezett polgári engedetlenség kilátásba helyezésével sikerült elérnünk a kilakoltatás felfüggesztését, majd a következő héten sor került – külső mediátor bevonásával – egy újabb egyeztetésre is. Az egyeztetésen arra jutottunk, hogy

  • M. részletfizetési megállapodást köt minden, a korábbi lakásukra fennáló tartozásukkal kapcsolatban, és az ehhez szükséges első törlesztőrészleteket befizeti (amellett, hogy természetesen a folyó havi lakáskiadásait is fizeti), és a család jövedelmének a növelése érdekében igyekszik olyan munkát találni, amit a gyermekei nevelése mellett is el tud vállalni;
  • a kerületi Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai segítenek neki rendezni a tartozását és ennek érdekében igénybe venni a Hálózat Alapítvány támogatását, továbbá segítik az álláskeresésben;
  • az önkormányzat illetékesei pedig a megkötött részletfizetési megállapodások bemutatását követően előterjesztést készítenek az önkormányzat (illetve a kerületi vagyonkezelő) felé fennálló tartozások kamatainak az elengedéséről, kezdeményezik a Hálózat Alapítvány támogatásához szükséges határozott idejű bérleti szerződés megkötését, valamint felmérik a napközbeni munkavállalás lehetőségét a kerületi intézményeknél.

A családnak nagyon magas összegű az adóssága, viszont nagyon alacsony a jövedelme, és az egyedüli családfenntartó jövedelemszerzési lehetőségei is korlátozottak. Mi mégis bízunk benne, hogy a család és az önkormányzat közös erőfeszítései révén végül sikerül megoldást találni, és megőrizni a család lakhatását.

A részletfizetési megállapodások megkötéséhez szükséges első törlesztőrészletek kifizetéséhez azonban a családnak további segítségre van szüksége, legalább mintegy 40 ezer forintra. Arra kérünk titeket, hogy ha tehetitek, segítsétek a családot (akárcsak néhány ezer forinttal) a lakhatásuk megtartásában. Ha tudnál utalni pénzt, arra kérünk, hogy írj nekünk az [email protected], és válaszunkban elküldjük a család bankszámlaszámát. Ha esetleg tudomásotok van olyan XV. kerületi vagy onnan tömegközlekedéssel is megközelíthető álláslehetőségről, ahol iskolaidőben kell dolgozni, és nem kell hozzá magas iskolázottság, kérjük szintén jelentkezzetek nálunk.

Előre is köszönjük a segítséget!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.