Győzelem: sikerült megállítanunk egy XV. kerületi kilakoltatást!

Ez a cikk több mint 7 éves.

2016. április 20-én délutánra sikerült elérnünk, hogy az XV. kerületi önkormányzat elálljon attól a holnapi kilakoltatástól, amivel egy rászoruló egyedülálló nőt és két kiskorú gyermekét fosztottak volna meg az otthonuktól. A család végül haladékot kapott – reméljük, hogy sikerül majd megoldást találni a lakhatásuk tartós rendezésére.

tm_kep.jpg

Az AVM Utcajogász programját néhány hete kereste fel T.M. azzal, hogy kilakoltatás fenyegeti. Az önkormányzat amiatt a valóban jelentős adósság miatt akarta kilakoltatni őt és két kiskorú gyermekét, amely az általa korábban lakott önkormányzati bérlakással kapcsolatban halmozódott fel még évekkel ezelőtt. Az önkormányzattól korábban éppen azért kérte, hogy egy kisebb lakásba költözhessen, mert az élettársával való különköltözést követően nem tudta fedezni a nagyobb lakás költségeit. Mostani bérlakásával kapcsolatban nincs egyetlen fillér hátraléka sem, továbbá vállalta a korábban felhalmozódott adósságának a törlesztését is, először egy nagyobb, 90 ezer forintos összeggel, majd további 30 ezer forinttal havonta. T. M. és csoportunk aktivistái, valamint Németh Angéla alpolgármester és az önkormányzat munkatársai két alkalommal is egyeztettek az ügyről, legutóbb április 20-án. Az önkormányzat döntéshozói azonban elzárkóztak attól, hogy még egy esélyt adjanak a családnak, és mindeddig hajthatatlannak mutatkoztak a kilakoltatással kapcsolatban.

Ezért egyrészt kilátásba helyzetünk, hogy erőszakmentes polgári engedetlenséggel (élőlánccal) fogjuk akadályozni a péntekre kiírt kilakoltatást, másrészt nyílt levéllel fordultunk a Demokratikus Koalíció vezetőihez, mivel a kerületet az ő jelöltjükként megválasztott Hajdu László polgármester vezeti, és az ügyben illetékes alpolgármester, Németh Angéla is a párt támogatásával indult a legutóbbi választáson. A nyílt levélben amellett érveltünk, hogy a kilakoltatás megelőzése így a párt felelőssége is.

Az önkormányzat ma délután értesítette a T. családot és csoportunkat arról, hogy elhalasztották a kilakoltatást. A polgármester által közzétett közleményben továbbá az szerepel, hogy az önkormányzat „a kilakoltatás felfüggesztésével párhuzamosan a közeli napokban független szakértő mediátor bevonásával, valamennyi érdekelt fél részvételével” újabb egyeztetést kezdeményez „az ügy igazságos, emberséges és korrekt megoldása érdekében”, és hogy ebben számítanak A Város Mindenkié részvételére is – amire természetesen nyitottak vagyunk.

Azokat, akik szeretnék segíteni a T. családot a lakhatása megőrzésében, arra kérjük, hogy írjanak nekünk az [email protected]ra, hogy el tudjuk küldeni nekik a család számlaszámát. Segítséggel a T. család gyorsabban tudná törleszteni az adósságát, és nagyobb eséllyel tudná a jövőben is megtartani a lakhatását.

Reméljük, hogy ismét sikerül megoldást találni – mint ahogyan abban a XV. kerületi ügyben is sikerült, amelynek során egy élőlánc kilátásba helyezésével először megállítottuk egy eladósodott család elhelyezés nélküli kilakoltatását, a családnak pedig azóta sikerült törleszteni az adósságát és rendezni a jogviszonyát (vagyis az önkormányzat ismét bérleti szerződést kötött velük).

Az egyes ügyekben elért ilyen sikereknek hatalmas jelentősége van. Ugyanakkor szeretnénk hangsúlyozni, hogy elfogadhatatlan, hogy Magyarországon nincsen olyan országosan elérhető lakásfenntartási támogatás, ami hathatós segítséget nyújtana a rászoruló családoknak az eladósodás megelőzése érdekében, és nincsenek olyan jogszabályokban rögzített garanciák sem, amelyek megelőznék az eladósodott lakók hajléktalanná válását. Mi azért dolgozunk, hogy idővel ne legyen szükség arra, hogy egyes ügyekben kényszerítsük ki azt, aminek magától értetődőnek kell lennie: hogy az állam és az önkormányzatok minden tőlük telhetőt megtegyenek a lakásvesztés és a hajléktalanság megelőzése érdekében.

Fotó: Börcsök Zsófia

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.