Nyílt levél a Demokratikus Koalíció vezetőinek egy pénteki kilakoltatás ügyében

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Város Mindenkié csoport nyílt levéllel fordult a Demokratikus Koalíció vezetőihez annak a holnapra kiírt XV. kerületi lakáskiürítésnek az ügyében, amelynek során az önkormányzat egy mély szegénységben élő gyermekes családot akar kialkoltatni egy önkormányzati bérlakásból. A kilakoltatást a párt jelöltjeként megválasztott döntéshozók rendelték meg, így a kilakoltatás megelőzése a párt felelőssége is.

kilakoltatas9-800x735.jpg

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, 
Legárd Krisztián, a párt XV. kerületi elnöke,valamint
a párt alelnökei és elnökségi tagjai részére

A Város Mindenkié csoport évek óta küzd a kilakoltatások ellen. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Magyarországon az állam és az önkormányzatok nem biztosítanak megfelelő védelmet a lakásvesztés elkerüléséhez a rászoruló családok számára. Gyakran tapasztaljuk, hogy az önkormányzatok olyankor is a kilakoltatás eszközéhez nyúlnak, amikor azt el lehetne kerülni, és ahelyett, hogy a hajléktalanság megelőzésén dolgoznának, hajléktalanná teszik volt bérlőiket.

A „Sokak Magyarországa” című programukban Önök elköteleződnek az „emberhez méltó lakhatás” eszméje és társadalompolitikai célja mellett. Azt írják továbbá, hogy „Ma Magyarországon a szegénység, a szociális biztonság hiánya jelenti az egyik legsúlyosabb társadalmi problémát. A jelenlegi kormány politikája nem segít a szegénység mérséklésében, felszámolásában”. Egyetértünk Önökkel.

Holnap azonban az a XV. kerületi önkormányzat tervez kilakoltatni egy rászoruló, két gyermeket nevelő egyedülálló anyát, amelyet a Demokratikus Koalíció jelöltjeként megválasztott Hajdu László polgármester vezet, és amelynek az ügyben illetékes alpolgármestere, Németh Angéla is a párt támogatásával indult a legutóbbi választáson.

Az önkormányzat amiatt a valóban jelentős adósság miatt akarja kilakoltatni T. M.-t és két kiskorú gyermekét, amely az általa korábban lakott önkormányzati bérlakással kapcsolatban halmozódott fel még évekkel ezelőtt. Az önkormányzattól korábban éppen azért kérte, hogy egy kisebb lakásba költözhessen, mert az élettársával való különköltözést követően nem tudta fedezni a nagyobb lakás költségeit. Mostani bérlakásával kapcsolatban nincs egyetlen fillér hátraléka sem, továbbá vállalta a korábban felhalmozódott adósságának a törlesztését is, először egy nagyobb, 90 ezer forintos összeggel, majd további 30 ezer forinttal havonta. T. M. és csoportunk aktivistái, valamint Németh Angéla alpolgármester és az önkormányzat munkatársai két alkalommal is egyeztettek az ügyről, legutóbb tegnap. Az önkormányzat döntéshozói azonban elzárkóztak attól, hogy még egy esélyt adjanak a családnak, és hajthatatlannak mutatkoztak a kilakoltatással kapcsolatban.

A jelenlegi helyzet tehát az, hogy holnap a Demokratikus Koalíció jelöltjeként megválasztott politikusok döntése nyomán fognak kilakoltatni egy mély szegénységben élő egyedülálló anyát és két gyermekét, hosszú időre – talán örökre – megfosztva őket attól, hogy saját otthonuk lehessen.

Ennek az erkölcsi botránynak az elkerülése az Önök felelőssége is.  

Üdvözlettel,

A Város Mindenkié

2016. április 21.

 

A kép (készítette: Neményi Márton, 24.hu) illusztráció. 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.