Nyilvános illemhelyek Cegléden – nyílt levél a polgármesternek

Ez a cikk több mint 8 éves.

wc.jpgTisztelt Takáts László polgármester Úr!

A Város Mindenkié hajléktalan emberek érdek- és jogvédő csoportja, amelyben hajléktalan és lakásszegénységben élő emberek és szövetségeseik dolgoznak együtt.

Csoportunkhoz nemrég segítségkérő levél érkezett az Önök városából. A levélben abban kérnek tőlünk segítséget, hogy ún. köztisztaság szabálysértés elkövetése miatt megbüntetett hajléktalan emberek ügyével foglalkozzunk. A panasz írója szerint Cegléd városában rendszeresen büntetik a hajléktalan embereket azért, mert közterületen végzik el kisebb-nagyobb szükségleteiket. A levél írója arról is beszámol, hogy a városban nem elérhető egyetlen nyilvános, mindenki számára elérhető ingyenes közvécé sem.

Mi úgy gondoljuk, hogy a köztisztasági problémára nem megoldás, ha egy hajléktalan embert megbüntetnek azért, mert lakhatás és privát szféra hiányában köztéren kell elvégeznie a dolgát. A probléma gyökerét akkor lehetne orvosolni, ha mindenkinek lenne otthona. Azonban amíg ez nem valósult meg, arra kérjük Önt, hogy a hajléktalan emberek büntetése helyett a ceglédi városvezetés tegyen lépéseket annak érdekében, hogy ingyenes közvécék felállításával biztosítsák a civilizált megoldást a hajléktalan emberek számára is. Ha lennének nyilvános elérhető ingyenes illemhelyek, nem lenne alapja a hajléktalan emberek büntetésének is, ami pedig bizonyos esetekben akár elzáráshoz is vezethet.

Eredményes példaként említenénk meg Párizs városát, ahol a nyilvános vécéket teljesen ingyenessé tették és így minden 5 ezer lakosra jut egy nyilvános ingyenes közvécé. A közvécék melletti érvelésben sosem a külföldi turisták igényei szerepelnek első helyen, hanem a hajléktalan és szegény emberek igénye. A hajléktalan, szegény és idős embereknek Magyarországin is nagy szüksége lenne elérhető, ingyenes és higiénikus vécékre a közterületeken.

Kérjük, hogy lehetőséget teremtsenek, ne büntessenek!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.