„A bűnük csak az, hogy nincs hol lakniuk”

Ez a cikk több mint 8 éves.

Fekete-Nagy Miklós vagyok, A Város Mindenkié hajléktalan aktivistája. Ma azért vagyunk itt a PARLAMENTNÉL mert azért nyújtott be törvénymódosítási javaslatot A Város Mindenkié és Dr. Szél Bernadett képviselő, az országgyűlés elé, hogy  szüntesse meg azt a tényállást, ami az életvitelszerű közterületen tartózkodást, azaz a közterületi hajléktalanságot bünteti.

uldozes_miki.jpg

A hajléktalan embereket EMBER számba sem veszik. Pedig a bűnük csak az, hogy nincs hol lakniuk. Ez az állam hibája. Nincs megfelelő lakhatási koncepció. Nincs szociális bérlakás program. Pedig lehetne, ha az üres lakásokat rendeltetésszerűen felhasználnák.

Tudom, azt kérdezik: miből fizetnénk ki a lakás bérleti díját és rezsijét? Erre az a válaszom: a hajléktalan emberek többsége dolgozik, csak nem keres annyit, hogy kifizessen egy piaci albérletet. Ezért nem kellett volna megszüntetni a lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelést!

Ha a hajléktalan embereket lakásba költöztetnék, nem pedig hajléktalanszállóra, az állam is jobban járna. Nemcsak olcsóbb lenne, de a lakásból hamarabb jutnának munkához is az emberek. Persze csak akkor, ha van munkalehetőség!

A közmunka program nem valódi megoldás a munkába vezetéshez, ráadásul kizsákmányolja az embert, mert legtöbbször értelmetlen munkára kötelezi és cserébe még a bérminimumot sem garantálja. A bérünk ugyanúgy nem elég a megélhetésre, mint a foglalkozást helyettesítő támogatás.

Követeljük a hajléktalan emberek üldözéséről szóló törvény visszavonását!

Követeljük a valódi munkahelyek teremtését!

Követeljük a megfelelő lakáspolitikát!

Köszönöm, hogy meghallgattak!

Fekete-Nagy Miklós

Fotó: Bankó Gábor

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.