A Parlament szavaz a hajléktalan embereket büntető törvényről

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Város Mindenkié (AVM) csoport megkeresésére Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője 2015 őszén törvénymódosító javaslatot nyújtott be annak érdekben, hogy a szabályértési törvényből kerüljön ki az életvitelszerű közterületen tartózkodás büntetése. A törvényjavaslatot a Honvédelmi és rendészeti bizottság kétszer elutasította, először úgy, hogy az AVM hajléktalan aktivistáját meghallgatásra sem méltatták. Az LMP – felhasználva azt a jogát, amivel frakcióval rendelkező pártként rendelkezik –, kezdeményezte, hogy az országgyűlés plenáris ülése döntsön a javaslat tárgysorozatba vételéről. A házbizottság döntése alapján a parlament erről 2016. április 11-én vitázik és 2016. április 12-én szavaz. Az AVM a döntés előtti nap utcai akcióval próbálja meggyőzni a képviselőket, este pedig tüntetést szervez a Kossuth térre.

egyutt.jpg

A hajléktalanság büntetése az Alkotmánybíróság 38/2012. (XI. 14.) határozatával egybehangzóan – amely törvényen kívül helyezte a jelenlegi tényállás egy korábbi változatát – alapvető jogokat sértő embertelen gyakorlat: „önmagában az, hogy valaki a közterületen éli az életét mások jogát nem sérti, kárt nem okoz, a közterület rendeltetésszerű használatát, a közrendet nem veszélyezteti”, így „sem a hajléktalanoknak a közterületekről való eltávolítása, sem a szociális ellátások igénybevételére való ösztönzése nem tekinthető olyan legitim, alkotmányos indoknak, amely a hajléktalanok közterületen élésének szabálysértéssé nyilvánítását megalapozná” – áll az AB határozatában.

Az AVM közel hat éve küzd a hajléktalan emberek hatósági üldözése ellen, ami nem csak a közterületen élő hajléktalan emberek méltóságát sérti, de teljesen értelmetlen is. Miközben az állam több száz millió forintot költött eddig a hajléktalan emberek zaklatására, az utcán élő emberek száma nem csökken. Ennek ellenére a kormány továbbra sem ismeri el, hogy a kriminalizáció megbukott. Pedig a hajléktalanság valódi megoldása a megfizethető, biztonságos és egészséges lakhatás biztosítása.

Az AVM ebben a kampányban az LMP-vel együttműködésben azon dolgozik, hogy a hajléktalanság büntetése törvényi szinten megszűnjön. Az LMP már a kezdetektől tiltakozott a törvény elfogadása ellen, amiről mára bebizonyosodott, hogy nem csupán embertelen, de hatástalan is. A párt szerint a hajléktalanságra nem az üldözés, hanem a lakhatás jelenti az egyetlen megoldást, ezért szociális bérlakás-programra indítására lenne szükség.

A Város Mindenkié által kezdeményezett nyílt levélhez 12 civil szervezet és egy szakember csatlakozott, miközben a levelet több tucat magyar állampolgár és külföldi támogató juttatta el az országgyűlési képviselőknek.

A törvénymódosítást célul kitűző kampányában az AVM 2016. április 11-én hétfőn 11 órakor utcai akciót tervez, amelynek során ajándékokat fogunk átadni a parlamenti vitára érkező képviselőknek (Facebook-esemény). A csoport a másnapi szavazás után, 2016. április 12-én kedden 18 órakor tüntetést tart a Kossuth téren vagy azért, hogy megünnepeljük a törvénymódosítást, vagy azért, hogy tiltakozzunk a további kriminalizáció ellen (Facebook-esemény).

Az utcai akció időpontja: 2016. április 11. (hétfő) 11:00

Találkozási pont: Kossuth tér, teremgarázs bejárata

A tüntetés időpontja: 2016. április 12-én (kedd) 18:00

A tüntetés helyszíne: Kossuth tér

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.