Üldözés helyett otthonokat! Tizenöt szervezet csatlakozott A Város Mindenkié nyílt leveléhez

Ez a cikk több mint 7 éves.

Tisztelt Országgyűlési Képviselők!

A Város Mindenkié és Dr. Szél Bernadett (LMP) országgyűlési képviselő közös törvényjavaslattal kezdeményezi, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a szabálysértési törvény közterületen való életvitelszerű tartózkodás büntetésére vonatkozó tényállását. Célunk, hogy megszűnjön a közterületen élő hajléktalan emberek hatósági zaklatásának lehetősége.

Kérjük, 2016. április 12-én SZAVAZZON IGENNEL a törvényjavaslatra, ha Ön is egyetért velünk az alábbiakban.

nyilt_level.JPG

1. A tömeges hajléktalanság kérdésére nem a közterületen élő hajléktalan emberek kriminalizálása jelenti a megoldást.

2. A hajléktalanság büntetése az Alkotmánybíróság 38/2012. (XI. 14.) AB határozatával egybehangzóan alapvető jogokat sértő embertelen gyakorlat: „önmagában az, hogy valaki a közterületen éli az életét mások jogát nem sérti, kárt nem okoz, a közterület rendeltetésszerű használatát, a közrendet nem veszélyezteti”, így „sem a hajléktalanoknak a közterületekről való eltávolítása, sem a szociális ellátások igénybevételére való ösztönzése nem tekinthető olyan legitim, alkotmányos indoknak, amely a hajléktalanok közterületen élésének szabálysértéssé nyilvánítását megalapozná.”

3. Felháborító, hogy 2013 óta több mint 500 esetben indult szabálysértési eljárás hajléktalan emberek ellen, csak azért, mert nincs hol lakniuk.

4. A hajléktalan emberek hatósági üldözése kifejezetten veszélyes, ahogyan azt az alapvető jogok biztosa 2015. áprilisi jelentésében is kifejtette: „a közterület-használattal kapcsolatos intézkedések hatására a tiltott területeken nem lett kevesebb fedél nélküli ember, csak a segítségnyújtók kevésbé találják meg őket, így a konkrét életveszélyes helyzeteknek való kitettségük nagyobb”.

5. Elpazarolt, rosszul felhasznált pénz az összesen legalább 284 460.000.- Ft, amit az állam a hajléktalan emberek hatósági üldözésére fordított a tényállás 2013-as hatályba lépését követően.

A törvényjavaslat megszavazásán kívül, kérjük, hogy munkája során fordítson kiemelt figyelmet a hajléktalanság megelőzésére, a hajléktalan emberek megfelelő színvonalú ellátására, a hajléktalan emberek lakhatásának támogatására, valamint az egységes lakáspolitika kialakítására irányuló állami intézkedések meghozatalára, illetve azok támogatására.

Artemisszió Alapítvány

BKK – Bennfentes Kívülállók Közkórus

EKINT – Eötvös Károly Intézet

Gyerekesély Közhasznú Egyesület

Habitat For Humanity Magyarország

Közélet Iskolája

Közmunkás Mozgalom a Jövőért

Magyar Helsinki Bizottság

Magyar Szegénységellenes Hálózat

Maróthy Márta, szociális szakember

Migszol – Migráns Szolidaritás Csoport

Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD)

Szocsoma – Szociális Csomagküldő Mozgalom

TASZ – Társaság a Szabadságjogokért

Utcajogász

Utcáról Lakásba Egyesület

A Város Mindenkié

______________________

Fotó: Várady István

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.