Nyílt levél a Kőbányai Önkormányzatnak a Hős utcai helyzetről

Ez a cikk több mint 8 éves.

Tisztelt Weeber Tibor alpolgármester!

Azért írunk Önnek, hogy tájékoztatást kérjünk arról, milyen lépések várhatóak a Kőbányai Önkormányzat részéről a Hős utca 15/ a és 15/ b épületeit magába foglaló telep felszámolása kapcsán, és hogyan érintik majd a változások a helyi lakosokat.

hos_utca.jpg

Kőbánya Önkormányzatának 2015 szeptemberében elfogadott Integrált Városfejlesztési Stratégiája a Hős utcai telep felszámolását az Önkormányzat feladataként jelöli meg, de a dokumentumban foglalt Anti-szegregációs terv nem határoz meg a területre vonatkozó cselekvési tervet. A telep felszámolásának szándéka azonban a képviselő-testület 2014. áprilisi döntéséből is világos, amely alapján számos, korábban önkormányzati bérlakásként funkcionáló lakást kivontak a lakásállományból.

Csoportunkat az utóbbi hónapokban több Hős utcai lakos kereste meg amiatt, hogy szerződésüket az Önkormányzat nem hosszabbította meg. Ez olyan esetekben is előfordult, amikor a lakosoknak sem tartozása nem volt az Önkormányzat vagy közműszolgáltatók felé, sem más, a szerződésbontást elfogadható módon igazoló körülmény nem állt fenn. Így történt ez egy Hős utca 15/a alatti lakos esetében is, akit az önkormányzat megalapozatlanul gyanúsított szabálytalan áramvételezéssel, és erre hivatkozva nem hosszabbították meg bérleti szerződését. A Kontúr Egyesület közösségfejlesztést végző munkatársai is arról tájékoztattak minket, hogy a telepen gyakoriak a kilakoltatások, és sok családnak bérleménye megszűntével nincs lehetősége megfelelő lakhatáshoz jutni. Gyakori, hogy családok amúgy is túlzsúfolt lakásokba költöznek össze, és sokan félnek lakhatásuk elvesztésétől.

Ahhoz, hogy a tömeges lakásvesztés elkerülhető legyen, álláspontunk szerint az önkormányzatnak lehetőséget kell biztosítania arra, hogy a jelenlegi bérlők rendezzék lakhatási körülményeiket. Szükség van arra, hogy az Önkormányzat a lakosság jövedelmi helyzetét tekintetbe véve realisztikus tervvel rendelkezzen arról, hogy milyen módon tudják biztosítani lakhatásukat a jelenlegi lakók. Az önkormányzatnak lehetőséget kell biztosítania arra, hogy a hátralékos bérlők rendezhessék tartozásukat,  és a jogcím nélkülivé vált lakók szerződésének rendezésére is szükség van. Hangsúlyozzuk, hogy elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az önkormányzat valós indok nélkül utasítja el bérleti szerződések meghosszabbítását, ezáltal a lakásvesztés szélére sodorva kőbányai lakosokat. Reméljük, hogy Kőbánya felelős és szociális önkormányzatként jár el a telep felszámolása során, és a telepen élők lakáshelyzete javulni fog az intézkedésekkel.  

Arra kérjük az Önkormányzatot, hogy tájékoztassa a Hős utca 15/ a és 15/ b lakóit az Önkormányzat terveiről, és arról, hogy a tervezett lépések milyen módon érintik őket, legyenek akár önkormányzati lakások bérlői, akár lakástulajdonosok. Arra kérjük az Önkormányzatot, hogy terveikről csoportunkat is tájékoztassák.

Tisztelettel, és válaszát várva,

A Város Mindenkié csoport

Fotó: Pivarnyik Balázs, Abcúg

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.