Nyílt levél az Oltalom Karitatív Egyesület szállójának megszüntetéséről

Ez a cikk több mint 8 éves.

Tisztelt Közgyűlési Képviselők!

Azért írunk Önöknek, hogy ne szavazzák meg a Fővárosi Közgyűlés 2016. március 30-i ülésére benyújtott előterjesztéstaz Oltalom Karitatív Egyesület használati szerződésének felmondására a Bp., V. József nádor tér 10. sz. alatti ingatlan vonatkozásában”.

Az előterjesztés anélkül szüntetné meg az Oltalom Karitatív Egyesület által a József nádor téren üzemeltetett 64 férőhelyes női átmeneti szállást, hogy biztosítaná azok megfelelő pótlását. Az, hogy az előterjesztés értelmében a szállás jelenlegi lakóit a BMSZKI Gyáli úti „munkásszállójának” az egyik emeletén (egy újonnan kialakított átmeneti szállás férőhelyein) helyeznék el, valójában azt jelenti, hogy összességében csökkennének a legszegényebb budapestiek számára hozzáférhető szállás-lehetőségek.

oltalom.jpg

Azzal sem értünk egyet, ami a döntés indoklásaként a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. részéről az előterjesztés mellékleteként közölt levelekben szerepel, miszerint az átmeneti szállónak „nem itt van a helye a kerületben”. A fővárosi hajléktalan-ellátás már most is indokolatlan mértékben koncentrálódik a város külső részeiben, ami abba a szélesebb folyamatba illeszkedik, amelynek során a szegényebb városlakók (gyakran hathatós önkormányzati és állami segítséggel) kiszorulnak a belvárosból. Ráadásul az V. kerületben ez az egyetlen hajléktalan-ellátó intézmény, így a kerület még annak a jogszabályi kötelezettségének sem tesz eleget, hogy biztosítsa a hajléktalan emberek nappali ellátását.

A szálló működésével kapcsolatban a társtulajdonosok által említett problémákra (amelyeket ráadásul gyakran nem is a szállás lakói okoznak) bizonyára lehetne minden fél számára elfogadható megoldást találni.

Ráadásul nehéz elvonatkoztatni attól, hogy a döntés esetleg összefüggésben lehet azzal a ténnyel is, hogy híradások szerint a József nádor téren hamarosan luxusszálloda nyílik.

Azt szeretnénk, ha a József nádor téri fejlesztéseknek a tér gyönyörű, idős fái után nem esne áldozatul a belváros egyetlen hajléktalan-ellátó intézménye is. Azt szeretnénk, ha a József nádor téren nem csupán a luxusszálloda milliomos vendégeinek, hanem a legszegényebb budapestiek is jutna hely – összhangban azzal, ahogy Garay János költő méltatta a tér névadóját:

„Mint gazdag és szegénynek az Isten temploma,

Nyílt egyaránt mindennek a nádor csarnoka,

Nevet nem kér az Isten, hozzá akárki fér,

Elég az a nádornak, hogy ember aki kér.”

Mindezek alapján arra kérjük Önöket, hogy ne szavazzák meg a fenti előterjesztést. Továbbá, arra kérjük Önöket, hogy ne a legszegényebb budapestiek külvárosba való kiszorításán, hanem azon dolgozzanak, hogy az „átmeneti szállók” valóban átmenetiek legyenek csupán, és a hajléktalan embereknek legyen lehetőségük azokból megfizethető, önálló lakhatásba költözniük.

Budapest, 2016. március 30.

Üdvözlettel,

A Város Mindenkié

Fotó: Vörös Anna

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.