Humbug vagy valódi fejlesztés a Schlauch Imre Városrendezési Program?

Ez a cikk több mint 8 éves.

A pécsi AVM 2016. március 8-án ellátogatott a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság ülésére, hogy saját fülünkkel halljuk, hogyan folyik a döntéshozatal városfejlesztési ügyekben. Nos, az derült ki, hogy nem csak A Város Mindenkié Pécs és más civil szervezetek, hanem maga a bizottság sem ismeri a Schlauch Imre Városrendezési Program részleteit. Beszámoló a bizottsági ülésről első kézből.

bizottsag.jpg

Három napos figyelemfelhívó akciónk során megbizonyosodtunk arról, hogy a Zsolnay Vilmos utat érintő bontások során elhelyezés nélküli kilakoltatások várhatóak. A bizottság tagjait ezért arra kértük, hogy vegyék ügyrendbe a bontást finanszírozó Schlauch Imre Városrendezési Program tárgyalását.

A bontásra ítélt házakban élők tájékoztatásának hiánya, a lakhatásuk ügyében tapasztalt teljes bizonytalanság, a hirtelen kilakoltatások városra rótt terhe, mind olyan kérdés, melyet úgy véljük, megnyugtatóan tisztáznunk kell, mind az ott lakók, mind a program által a jövőben érintettek érdekében, nem beszélve az ellátó szervek esetleges érintettségéről.

Mindezek a Girán János alpolgármester által városszépészeti beavatkozásnak minősített, csupa nagybetűs program keretein belül történnek, melyet a 2015. december 10-i közgyűlés jegyzőkönyve szerint maga Oszoli Dénes védett a bizottság támogató döntésére hivatkozva, majd a közgyűlés megszavazta.

Az ülés kezdetén ugyan kérdést nem tehettünk fel és a bizottság, sürgető feladataira hivatkozva, aznap nem is kívánt az ügyrendjén változtatni, azt viszont sikerült elérnünk, hogy a bizottság megszavazta, hogy várhatóan két hét múlva a lakásügyekben illetékes Népjóléti és Sport Bizottsággal tart összevont ülést, ahol napirendre veszik az ügyet. Köszönjük, a helyzet valóban indokolja ezt a döntést!

bizottsag2.jpg

Az ülést kitartóan végighallgatva, a napirendek megtárgyalása után, végül mégis szót kaptunk. Aktivistánk egyenesen Oszoli Déneshez intézte a kérdését:

„Amennyiben megtörtént a december 10-i közgyűlésen hivatkozott megbeszélés a Schlauch Program tárgyában, úgy az Elnök Úr bizonyosan látta a program dokumentációját és segíteni tud minket a hozzáférésben, ezt ugyanis még közérdekű adatigényléssel sem sikerült megismernünk. Ezen kívül, hogy az összevont bizottsági ülésre való felkészülésünket megkönnyítse, kérjük számunkra szintén hozzáférhetővé tenni az említett ülés jegyzőkönyvét is.”

Oszoli Dénes meglepetésünkre azt válaszolta, hogy a dokumentációt maga sem ismeri, mert Girán János annak a közgyűlésnek a szünetében tárta eléjük a másfél oldalas előterjesztést, amelyen a szünet után meg is szavazták azt. [Ez magyarázza azt a jegyzőkönyvi kitételt, melyben Oszoli három egybehangzó szavazatra hivatkozik a bizottság részéről és hogy Bizottsági jegyzőkönyvet nem találtunk az esetről.]

Azzal magyarázta a felelőtlennek tűnő döntést, hogy úgy értelmezték, ez a program csak most indul, kidolgozása is csak most kezdődik. Nem tudtak arról, hogy a program keretében került bontásra az az ingatlan, mellyel kapcsolatban ugyanazon a napon határozott a közgyűlés a bontási munkák kifizetéséről. Természetesen arról sem tudtak, hogy sajtónyilvánosság előtt Girán János már két további „első ütembe tartozó” ingatlant is említett, arról nem beszélve, amit magunk is a helyszínen tájékozódva tudhattunk meg: bontással kapcsolatos kilakoltatási hullámról tudnak azok a családok is, akik a Zsolnay Vilmos úti többi, összesen négy ingatlan önkormányzati lakásaiban élnek.

A helyzet egyre érthetetlenebb számunkra, reméljük, az ígért összevont bizottsági ülésen sikerül megnyugtatóan tisztázni a felmerült kérdéseket. Eközben a mai napon megkaptuk Girán János alpolgármester válaszát, melyben ígéri, a közeljövőben időt szakít egy találkozásra a csoportunkkal. Bár megjegyezzük, tőle is kértük előzetesen a Schlauch Imre Városrendezési Program dokumentumát, erre azonban nem reagált.

Most már csak kimondjuk a bennünk egyre megerősödő kérdést:” Vajon létezik egyáltalán ez a program, vagy csak pár „sürgős” bontással kapcsolatban kitalált hangzatos politikai humbuggal van dolgunk..?! Mindenesetre a bontások jelenleg több mint 50 ember életét érintik közvetlenül azzal, hogy lakhatásuk bizonytalanná vált. Emellett nem mehet el egyetlen képviselő vagy érintett bizottság sem!

Rajz: Tétényi Gabriella, művészeti karos hallgató

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.