A Járókelőnek tartott képzést A Város Mindenké

Ez a cikk több mint 8 éves.

Januárban A Város Mindenkié aktivistái képzést tartottak a Járókelő önkénteseinek a közterület hajléktalansággal kapcsolatban. A Járókelő egy webes felületet biztosít a közterületet, várost, nap mint nap használó emberek számára, ahol a felhasználók a tapasztalt problémáikat bejelenthetik (pl. kátyú, kitört jelzőtábla, illegálisan lerakott hulladék), hogy a bejelentéseket az önkéntesek továbbítsák az illetékes szerveknek. A Járókelő a megkeresést követően ellenőrzik az ügy további sorsát is.

blog_74.jpg

A Járókelő hajléktalan emberekkel kapcsolatos bejelentésekkel – bár kapnak ilyen tárgyú megkereséseket is- egyelőre nem foglalkozik, de szeretnének a témáról tanulni és ötleteket kapni, hogyan lehetne a jövőben hajléktalan emberekkel kapcsolatos bejelentéseket jól, minden érintett számára elfogadható módon kezelni, ezért felkérték az AVM-et egy alapozó képzés tartására, és egy közös beszélgetésre.

A Járókelő önkéntesei az alkalom során hallhattak a hajléktalanság szociológiájáról, a hajléktalanság büntetéséről, és a hajléktalan emberek közterületi élete során felmerülő nehézségekről is. A beszélgetés legizgalmasabb része viszont az volt, amikor az AVM-es és járókelős önkéntesek közösen gondolkoztak, ötleteltek egy-egy korábbi hajléktalan emberekkel kapcsolatos megkeresésen, amelyeken keresztül jól bemutatható volt a hajléktalansággal szembeni sztereotípiák alaptalansága, és a valódi, rendszerszintű megoldások iránya is.

Ha a Járókelő a közös alkalom után úgy dönt, hogy vállalja a hajléktalan emberekkel kapcsolatos ügyek közvetítését is, akkor továbbra is számíthat az AVM együttműködésére.

Kispál Sándor

Fotó: Várady István

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.