Együtt a Lakhatásunkért – az AVM önsegítő csoportot indít

Ez a cikk több mint 8 éves.

Kilakoltatás fenyeget?

Penészesek a falak a bérleményedben?

Önkormányzati bérleményed túlzsúfolt és nagyobbra cserélnéd?

Vagy éppen megelégednél egy kisebb és olcsóbb lakással?

Lakbér-, vagy közműtartozást halmoztál fel?

Jogosult lennél lakhatási támogatásra, de nem jutsz hozzá?

A főbérlőd nem hajlandó visszafizetni a kauciót?

Nem vagy egyedül. Magyarországon sok százezer embernek bizonytalan a lakhatása, és százezrek élnek rossz lakáskörülmények között.

egyutt.jpg

Az önkormányzatok és a lakásgazdálkodással megbízott osztályok gyakran – hanyagságból, vagy mert nem érdekük – nem segítik a lakosokat abban, hogy megoldják lakhatási problémáikat. A lakosság nincsen tájékoztatva jogosultságairól és lakhatással kapcsolatos jogairól. Némely önkormányzat nem válogat az – akár jogszerű, de igazságtalan – eszközökben annak érdekében, hogy szegény bérlőitől megszabaduljon. A főbérlők gyakran élnek vissza előnyös helyzetükkel. Előfordul, hogy a jogszabályok és az emberség követelményeit semmibe véve rúgják fel az albérlővel kötött megállapodásokat.

Ez csak néhány probléma azok közül, amelyek miatt rengeteg embernek okoz szorongást, állandó létbizonytalanságot a lakhatási helyzete.

A lakhatással kapcsolatos jogszabályok és intézmények között tapasztalatok híján nehéz egyedül kiigazodni, az önkormányzattal vagy főbérlővel szembeni fellépés pedig nem kis bátorságot igényel. De együtt bátrabbak tudunk lenni!

A Város Mindenkié csoport Együtt a Lakhatásunkért néven önsegítő csoportot indít

A csoport célja, hogy a lakhatási problémákkal küzdőlakosok meg tudják vitatni egymással a problémájukat, tanáccsal lássák el egymást. A Város Mindenkié csoport aktivistáinak és a csoport résztvevőinek tapasztalatait összegezve biztosak vagyunk benne, hogy hatékony segítséget tudunk egymásnak nyújtani lakásproblémáink megoldásában.

A csoport a közös munkán és a kölcsönös segítségnyújtás elvén alapul. Támogassuk egymást a főbérlővel, önkormányzattal szembeni érdekérvényesítésben, nyomtatványok kitöltésében, vagy bármi másban, amit tapasztalat híján, vagy egyedül nehéz megoldani. Nagyon sokan járunk hasonló cipőben, fogjunk össze!

A csoportban mindenkit szeretettel látunk, aki úgy érzi, hogy lakhatással kapcsolatos gondjaiban támogatásra szorul, és hogy szívesen segítene másoknak is azzal, hogy megosztja tapasztalatait.

Csatlakozni minden hónap utolsó csütörtökén, délután 4 órakor lehet a Szentkirályi utca 22-24 alatt.

Első alkalom: február 25.

Második alkalom: március 31.

Kapcsolattartó, további információk:

Átal Dóri, 20/9740362

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.