Mi lesz velük?! A Schlauch-program másik oldala

Ez a cikk több mint 8 éves.

A Város Mindenkié Pécs (AVM Pécs) hétfőtől kezdve három napon át molinókkal hívja fel a figyelmet a bontás alatt álló Zsolnay Vilmos út 13-as számú ház előtt arra, hogy a városvezetés úgy tervezi elbontani a környéken lévő több tucat leromlott szociális bérlakás-tömböt, hogy látszólag sem az ott élők sorsáról, sem a bérlakás-állomány pótlásáról nincsen elképzelése. A fél milliárd forintos Schlauch Imre-program alapvetései sem elérhetőek a nyilvánosság számára, miközben az alpolgármester a kialakított telkekre tervezett fejlesztésekről nyilatkozik.

blog_73.jpg

Az AVM Pécs tagjai a múlt héten keresték fel a Balokánnyal szemben lévő két bontásra váró bérlakástömb lakóit, ahol Girán János alpolgármester február 4-én a helyszínen tartott sajtótájékoztatójában jelentette be a dózerolást. Az ott lakók elbeszéléséből kiderült, nem csak az említett ingatlanokban, hanem a többi Zsolnay úti bérházban is zajlanak a kilakoltatások. A roskadozó épületekben több mint 50 ember, 10 háztartás él önkormányzati bérlakásban. A lakók négyötödének megszűnt a szerződése, annak ellenére, hogy a legtöbben próbálták utolérni az adósságaikat, miközben az önkormányzat szociális helyzetüket figyelmen kívül hagyva, piaci lakbért igyekezett fizettetni az ott lakókkal. Volt, aki hiába adott be hosszabbítási kérelmet, nem kapott választ, holott nem volt tartozása, más akkor került nehéz helyzetbe, amikor elveszítette rokkantnyugdíját. Ők azok, akik minden felajánlott megoldás nélkül néznek szembe a kilakoltatással. A lakók közül van, aki évtizedek óta él az ingatlanban, a lakások egy része belülről fel van újítva, komfortossá téve. Többen havi díjat (esetenként akár 39 000 forintot) fizetnek a rossz állapotú, gyakran a közművekről is leválasztott ingatlanok használatáért. Lakhatásuk jövőjéről semmi biztosat nem tudnak, az önkormányzat telefonját várják, hogy tisztázzák velük, pontosan mikor kell elhagyniuk lakóhelyüket, miközben a bontást a tervek szerint április elejére be kell fejezniük a kivitelezőknek.

„A jelenlegi állás szerint fennáll a veszélye annak, hogy emberek utcára kerülnek úgy, hogy közben több millió forint folyik be a város kasszájába, ráadásul szociális bérlakásokkal teli telkek értékesítéséből. Senkit nem lehet elhelyezés nélküli kilakoltatni, és a lakhatás megoldásának itt anyagi akadálya sincs” – mondta Kondor Erzsébet, az AVM Pécs tagja.

A lakók emberhez méltó lakhatást szeretnének, nem utcára vagy hajléktalanszállóra kerülni, és nem is a pécsi szegregátumok egyikében kikötni. Girán János alpolgármester homályos sajtónyilatkozata szerint – akinek a telkekért befolyó pénz helyéről látszólag sokkal konkrétabb tervei vannak, mint az ott élők sorsának rendezéséről – a szerződéssel rendelkező lakók kapnak másik lakást, és a „gyermekes családoknak is felajánlanak másik lehetőséget”. Ez azonban bármit jelenthet a szegregátumtól a családok átmeneti otthonáig.

Pécsett több mint 250-en laknak hajléktalanszállón és ki tudja mennyien kunyhókban (a Támasz Alapítvány az elmúlt évben 1800 hajléktalan embernek nyújtott szolgáltatást). Összesen 3 és fél ezer önkormányzati lakásban élnek bérlők, melyek közül 600 komfort nélküli szükséglakás. Mindeközben közel 3000 lakásigénylés van benyújtva az önkormányzathoz, vagyis összesen legalább 10 ezer embert érint a városban a lakhatási szegénység. Tekintve, hogy a jelek szerint több ezer embernek lenne szüksége megfizethető és emberhez méltó lakhatásra, az AVM Pécs szerint kiemelten fontos, hogy a szociális bérlakás-állomány ne csökkenjen, hanem bővüljön. A csoport szerint a Schlauch-program akkor lenne méltó és hatékony városfejlesztési terv, ha a városvezetés a telkekből befolyó teljes összeget a szociális bérlakás-állomány bővítésére, felújítására és karbantartására költené, és ezzel több ezer rászorulót segítene fokozatosan emberhez méltó lakhatáshoz juttatni.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.