Ismét pert nyertünk a Belváros ellen

Ez a cikk több mint 8 éves.

Tegnap a Pesti Központi Kerületi Bíróság ítéletében kötelezte Belváros-Lipótváros Önkormányzatát, hogy fél év titkolózás után küldje meg nekünk lakásgazdálkodási adatait. Hamarosan kiderülhet például, hány önkormányzati lakás áll üresen az V. kerületben vagy hogy hány lakást adott el tavaly az önkormányzat.

blog_68.jpg

Tavaly nyáron A Város Mindenkié nevében Udvarhelyi Tessza aktivista közérdekű adatigényléssel fordult minden fővárosi kerülethez, hogy nyilvánossá váljon, hogyan gazdálkodnak a fővárosi önkormányzatok a tulajdonukban lévő lakásokkal. Az önkormányzatok nagy része kiadta a kért adatokat, az összesítés itt található.

Az újpesti és a belvárosi önkormányzat nem akarta kiadni a kért adatokat, ezért bírósághoz fordultunk. Októberben Újpest ellen nyertük meg a pert, tegnap pedig Belváros-Lipótváros Önkormányzata volt kénytelen ismét tudomásul venni: mindenkinek joga van tudni, miként hasznosítja az önkormányzat a nemzeti vagyon részét képező önkormányzati lakásokat.

Persze érthető, hogy az V. kerület nem pártolja az átláthatóságot. Az elmúlt években számos botrány kísérte az önkormányzat ingatlanhasznosítását. Legutóbbi, tavaszi adatigénylésünkre sem válaszoltak, akkor is a bíróságnak kellett köteleznie a Belvárost, hogy novemberben végre megkaphassuk az adatokat.

Az önkormányzat most is minden lehetséges eszközzel igyekezett elhúzni a kért adatok kiadását, a Pesti Központi Kerületi Bíróság nevében dr. Karádi Teodóra bírónő azonban keresetünknek helyt adva nem fogadta el az alperes önkormányzat „védekezését”, miszerint a Belváros nem kezeli az általunk igényelt lakásgazdálkodási adatokat. Az ítélet nem jogerős.

Udvarhelyi Tesszát a perben az Utcajogász képviselte.

Fotó: Csizi Zsolt

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.