Bujkálnak a józsefvárosi uzsoralakás tulajdonosai

Ez a cikk több mint 8 éves.

A Város Mindenkiét még karácsony előtt kereste fel egy kétségbeesett pár, akik három kiskorú gyerekükkel élnek egy józsefvárosi 10 négyzetméteres szobában, amelyet ugyanaz a cég üzemeltet, amely a hírhedté vált Koszorú utcai épületet. A beteg pár (a férfi 100-os rokkant, a nőnek daganata van) havonta 90 ezer forintot fizet a szobáért, amely 5 másik hasonló szobával osztozik egy konyhán és egy fürdőszobán. A nyomor vámszedői most úgy akarnak megszabadulni a családtól, hogy hónapok óta nincsen gáz a lakásban, mégis fizetik a teljes rezsidíjat és az előre lerakott kauciót sem akarják nekik visszaadni.

blogra_1.jpg

„2015. április 15-én albérletbe vettük a Homexis Kft-től, először havi 60, majd később havi 90 ezer forintért ezt a 20 négyzetméteres lakást. Azóta is fizetem – több szervezet és a családom támogatásával – minden hónapban, hiszen három kisgyermekem és 100%-os rokkant beteg férjem van. 2015. október 8-án rendőrök, a gázművek munkatársai és tűzoltók szállták meg a házat, ami Budapest VIII. kerületében van. Kiderült, hogy lopták a gázt, ami szivárgott is és a vízórára volt kötve. Vagyis gázos vizet ittunk. Akkor Zoltán, aki a Homexis gondnoka, azt mondta, hogy Viktor – aki a cég főnöke – azt üzeni, hogy nem kell fizetni. Most meg orosz és magyar emberekkel jár ide és októbertől idáig behatja a pénzeket mindenkitől, pisztolyokkal az oroszok oldalán. A beköltözés óta több bérleti szerződést kötöttünk, végül augusztusban írtunk alá egy papírt, ami december 31-ig szól. 2016. január 4-én kell elköltöznünk. A kulcsokat elvették tőlünk, a kilincset leszerelték, így zárni sem tudjuk a lakást és a 190 ezer forint kauciót sem akarják visszaadni. Félünk!”

A családnak 2015. január 4-ével kellett volna elhagynia lakást, de addig nem akartak elmenni, ameddig nem szembesítik a Homexis Hungary Kft. képviselőit a jogszerűtlen és erkölcstelen eljárásukkal, és nem kapják vissza az előre befizetett kauciót. A Város Mindenkié csoport tagjai több újságíró társaságában aznap a családdal együtt várta a lakás gondnokát, Tóth Zoltánt, de ő nem érkezett meg, mert mint később kiderült, tudomást szerzett arról, hogy a helyszínen a sajtó képviselői is jelen vannak. Ekkor Mariann telefonon keresztül próbálta meggyőzni a cég képviselőjét, hogy adja vissza a neki járó pénzt, sikertelenül. Ezután két aktivista Mariann társaságában elment a cég budai irodájához, hogy személyesen beszéljenek a képviselőivel, de ott nem nyitottak nekik ajtót (noha az irodában egyértelműen bent tartózkodtak).

Mariann családjához hasonlóan ma Magyarországon nagyon sokan élnek uzsoralakásokban, ahol a tulajdonosok a szegény emberek kiszolgáltatottságát kihasználva hatalmas lakbéreket kérnek el, és szinte semmilyen szolgáltatást nem nyújtanak. Ennek legfontosabb oka, hogy az állam és az önkormányzatok nem vállalnak felelősséget az alacsony jövedelmű emberek lakhatásáért. Lényegében nincsenek olcsó, közösségi tulajdonú lakások, a magán albérletpiac pedig rosszul van szabályozva. A szegénységben élő emberek annyira kiszolgáltatottak, hogy elfogadják az uzsoralakásokat, hiszen nincs más választásuk. Ha lenne Magyarországon átfogó állami és önkormányzati lakáspolitika, nem lenne kereslet ezekre a lakásokra, mert az alacsony jövedelmű embereknek is lenne biztonságos, megfizethető otthona. Lakbéruzsora helyett lakáspolitikát! A Város Mindenkié lakáspolitikai javaslatairól itt olvashat.

Jelenleg Mariann családja több családok átmeneti otthonában van várólistán, de mindenhol nagyon sokan várnak, így nem tudják, mikor kerülnek be. Kérjük, ha tudnak, segítsenek nekik megfelelő lakást találni, hogy együtt maradhassanak a gyerekeikkel. Az idősebb gyerekeik segítségével havonta maximum 60 ezer forintot tudnak fizetni a lakhatásért.

Ha anyagilag támogatnák a családot, bankszámlaszámuk: 11600006-00000000-57945615 (Erste Bank)

Kapcsolat: [email protected] vagy 06 20 381 8996.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.