A lakhatási válság a felszínre tör 21. Albérletben éhezve

Ez a cikk több mint 8 éves.

1991 októberében költöztünk a VIII. ker. Nagyfuvaros utca 7. szám alatti önkormányzati tulajdonú lakásba a VII. ker. Verseny utcából, mert szüleim elváltak, így rám maradt a 2 szobás lakás. Elcseréltük egy kisebb lakásra és örültünk a négyzetméter különbségből adódó összegnek is. 2004-2005-ig mindketten dolgoztunk, tudtuk fizetni a lakbért és a rezsit.

alberlet2.jpg

Közben sajnos elhunyt édesanyám. Pánikba estem, letargiába és szűk látókörű lettem. Orvosi kezelésekre jártam Sajnos ez időben élettársam egyedül próbálta fenntartani a lakhatásunkat és azóta is 10 év óta folyamatosan 1 munkahelyen dolgozik minimálbérért mind a mai napig. Jómagam amikor csak volt lehetőség, munkaviszonyban voltam, de a munkanélküliség is utolért. Ez köszönhető az akkori válságnak és a cigány származásomnak.

Munkanélküli központtal kapcsolatban álltam és állok is. OKJ-s szakképzéseken is részt vettem, melyeket eredményesen be is fejeztem (villanyszerelő, asztalos, hivatásos gépkocsivezető, felszolgáló pultos). 2010 körül már igen felhalmozódott a tartozásunk, a lakbér+rezsi, mivel élettársam azokban az időkben egyedül volt keresőképes, ahogy „sajnos” most is és nem tudta a halmozódó tartozásokat rendezni.

Adósságrendezés miatt kértük a családsegítő segítségét, és mivel sajnos gyermekünk nincs, ezért a gyermekes családokat vették előnybe. 2012. év végén tanácsi és bírósági felszólítást kaptunk tárgyalásra, hogy rendezzük tartozásunkat vagy kiraknak. A tőketartozás 500.000 Ft volt, de a késedelmi kamatokkal és a bírósági eljárási díjakkal 1.100.000 Ft-ra felment. Szerettük volna megmenteni a lakásunkat és egy összegben kifizetni a tartozásunkat, és emiatt élettársam több bankot felkeresett, de nem tudtak kölcsönt adni, mert kevés a jövedelme.

Közben a bíróság meghozta a határozatot, hogy 2015.10.27.-ig hagyjuk el a lakást. Mi pánikba estünk, mert már sajnos láttunk ilyet, rendőrség, kiabálás, verekedés stb. Mi ehhez nem vagyunk hozzászokva, tisztességes EMBEREK vagyunk, nem bírjuk a feszültséget, félelemben élni, hogy utcáról kelljen bejárni dolgozni stb. ezért minden ingóságunkat: (tv, hűtő, szekrény, ágy, bojler) eladtunk, hogy albérletet tudjunk fizetni, mert nem szerettük volna megvárni amíg karhatalommal kilakoltatnak.

Még a kijelölt határidő előtt kiköltöztünk egy albérletbe, de ez a lakás szó szerint romokba hever és egészségre káros, ezért is engedte meg a tulaj, hogy kaució nélkül béreljük rezsivel együtt 75.000 Ft-ért és ezt az első hónapot a fent említett ingóságaink eladásából fedeztük. Itt ért minket a hír, hogy a VIII. Kerületi polgármester felfüggesztette a kilakoltatásokat, és február végéig maradhattunk volna a lakásunkban. Azonban visszamenni nem tudunk, mert szinte az összes bútorunkat pénzzé tettük.

A jövőnk kilátástalan, mert képtelenek vagyunk ezt az albérletet ilyen magas összegért fizetni a jövő hónaptól. Más alacsonyabb összegű albérletet csak 2-3 havi kaucióval adnak. Minden segítséget köszönettel veszünk. A számlaszámunk: 18203703-01476718-10010017 (Radics József).

További információ: [email protected] vagy 0620-381-8996

Fotó: Vörös Anna

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.