6 éves A Város Mindenkié! – beszámoló a szülinapról

Ez a cikk több mint 8 éves.

Idén ősszel 6 éves lett A Város Mindenkié, amit annak rendje és módja szerint meg is ünnepeltünk november 28-án, a csoport törzshelyén, a Szentkirályi utcában. A szülinapi bulink három órakor kezdődött, de a kapunyitást már hosszas készülődés előzte meg, a termek elrendezésétől kezdve, a bevásárláson át a díszítésig. Azt nem mondom, hogy a legutolsó lufit is felfújtuk, mire megjöttek az első vendégek, de egész szépen sikerült bulihelyszínné alakítanunk azt a helyet, ahol egyébként komoly dolgokról szoktunk beszélni.

2015szuli.jpg

Aztán egyszercsak jöttek az emberek! A vendégeket tagjaink már a kapuban útbaigazították, és elirányították a regisztrációs pultig, ahol szórólapokat és AVM-es kitűzőket osztogattunk, elérhetőségeket gyűjtöttünk, hogy később is tudjuk informálni az idelátogatókat a közelgő AVM-es eseményeinkről. Ezután egyik tagunk, András köszöntötte az összegyűlt vendégsereget, és bemutatta A Város Mindenkié csoportot.

A szülinap alatt olyan folyamatos programok között lehetett választani, mint például a kártyaasztal, ahol a partikat egy kör alakú asztalnál ülve lehetett játszani, vagy a kézműves sarok, ahol kiélhették az emberek a kreativitásukat. Utóbbiban lehetett csinálni AVM-es kis füzetecskét, fa ruhacsipeszekből készült tolltartót, vagy éppen álarcokat, hurkapálcikára tűzött szemüvegeket és pödört bajszokat, amiket fel lehetett használni a fotózáshoz, mert hogy az is volt ám. A nagyteremben kialakítottunk egy fotósarkot, ahol egy profi fotós, Péter csinált rólunk hangulatos és vicces képeket. Az AVM tagok és a vendégek gyermekeit pedig a gyereksarokban szórakoztatta Peti önkéntesünk mesekönyvekkel, kirakós játékokkal és még mindenfélével, amit a picik szeretnek.

Fél négy felé kezdődött el a Szociopoly nevű társasjáték, amit az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem oktatója, és egyben a játék kitalálója, Bass Laci tartott nekünk. Laci gyorsan összeszedte a megfelelő számú embert az érzékenyítő társasjátékhoz, amiben szegény családok mindennapjai problémáit élhetik át a játékosok, aztán indulhatott a játék.

Mindeközben szendvicsekkel nyugtattuk gyomrunkat, amit a konyhában lévő segítőinknek köszönhetünk, akik fáradhatatlan munkával láttak el minket mindenféle jóval az egész esemény alatt.

A társasjáték után állampolgári ismeretek kvízjáték következett Azíz tagunk vezetésével, amit az Utcajogász Egyesület segítségével állítottunk össze. Olyan fontos kérdésekre adott helyes válaszokért lehetett csokit nyerni, mint például, hogy igaz-e, hogy az utcán alvást tiltják a jogszabályok, vagy hogy igazoltathat-e minket a közterület felügyelő.

Később egy másik aktivista tagunkkal, Gyulával játszottunk a hajléktalanságról szóló érzékenyítő társasjátékot. Gyula játéka olyan volt, mint egy spontán színházi előadás, ahol a résztvevők a hajléktalanok mindennapi kihívásait játszhatták el, Gyula pedig mindenkit eljátszott az önkormányzat ügyintézőjétől a rendőrön át a főbérlőig.

Voltak szorosan az AVM-ről, magáról a csoportról szóló programok is. Minden munkacsoportunkból egy-két ember bemutatta a csoport munkáját és azt, hogy milyen sikereket értek el az elmúlt egy évben. Köszönjük a beszámolót Magdinak, Józsinak, Erikának és Áginak, aki külön beszélt arról is, hogy mennyi mindent jelent neki A Város Mindenkié csoport. Nagyon jó volt ezeket hallgatni!

A születésnapon szerettük volna megköszönni azoknak a munkáját is, akik nem tagjai az AVM-nek, de régóta segítik a csoportot, és akik nélkül nem tartanánk ott, ahol most tartunk. Ezért hagyományteremtő jelleggel létrehoztuk az „Év Önkéntese” díjat, amit idén Dániel Anna, Karas Dávid és Csoszó Gabi kapott meg.

A filmes alcsoportunkat vezető Bil és a Zöld Pók egyesület jóvoltából – akik rendszeresen videózzák az AVM életét – az est vége felé közösen megnéztünk pár rövidebb, vicces videót a csoportról, majd egy hosszabb és komolyabb hangvételű riportot is, amiben Zsolt tagunk beszélt Miskolcról és az AVM-ről.

A nap végén pedig háromféle finom tortával ünnepeltük a hatodik szülinapot, amiből mindenkinek jutott egy szép szelet, majd egy kis pezsgővel együtt koccintottunk a szervezők és a vendégeink egészségére. Jövőre ünnepeljük együtt a hetediket!

Szarka Alexandra

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.