Ferencvárosban egy ökormányzati bérház befalazásával húsz ember kerülhet az utcára

Ez a cikk több mint 8 éves.

 Ferencvárosban, a Vaskapu utca 49. alatti házban egy áramvezeték kiégése után az önkormányzat (hatósági határozat nélkül) életveszélyesnek nyilvánította az épületet, és minden lakót kiköltözésre szólított fel hétfői határidővel. A ház állapotának rendkívüli leromlása egyértelműen az önkormányzat felelőssége, mely évtizedek óta nem költött a karbantartására. A Vaskapu utca 49-ben több olyan család él, akik felhatalmazás nélkül, a lakhatási szegénységre válaszként költöztek be az üresen álló lakásokba. Számukra az önkormányzat eddig semmilyen alternatív elhelyezést nem ajánlott fel, így holnap, a tél beálltával, húsz ember az utcára kerülhet.

blog_58.jpg

November 26-án csütörtök este, egy központi villanyvezeték kiégése után rendőrök, tűzoltók, közterület-felügyelők és az önkormányzat képviselői szálltak ki a Vaskapu utca 49. számú házhoz külső Ferencvárosban. A Város Mindenkié csoport már korábban is kapcsolatban volt több, a házban élő családdal, és volt, hogy sikeresen megakadályoztuk ott élő emberek lakásainak jogszerűtlen befalazását. A teljes egészében önkormányzati tulajdonban álló ház rendkívül rossz állapotban van és a lakásoknak egy jelentős része üresen áll. Jelenleg már áram és fűtés sincs az épületben. A vezeték kiégése után az önkormányzat azt mondta a lakóknak, hogy életveszélyes az épület (viszont önkormányzati információink szerint ezzel kapcsolatban nincsen hatósági eljárás vagy határozat), és minden lakót felszólítottak a kiköltözésre. A szerződéssel rendelkező lakóknak az önkormányzat biztosít alternatív elhelyezést, viszont a házban több olyan család (jelenleg összesen kb. húsz fő) él, akiknek nincs szerződésük; akik felhatalmazás nélkül, a lakhatási szegénységre válaszként költöztek be az üresen álló lakásokba.

Az önkormányzat képviselői életveszélyességre hivatkoznak a ház gyorsított kiürítése során, csak azt felejtik el hozzátenni (bár kapkodó intézkedéseik utalnak rá, hogy tisztában vannak a helyzet súlyával), hogy az önkormányzat felelőssége, hogy a ház állapota a végsőkig leromlott. Ha az elmúlt évtizedekben a Ferencvárosi Önkormányzat fordított volna pénzt az épület karbantartására, ha kiadta volna a lakásokat azoknak az embereknek, akik ezt számtalanszor kérték, és akik sok esetben saját maguk fel is újították a lakásokat, akkor nem alakult volna ki ez a helyzet. Ráadásul mára már meg is szűnt az életveszélyesség, hiszen a teljes házban lekapcsolták az áramot. Ezért egyértelműnek tűnik, hogy az önkormányzat a vezetékkiégés esetét kihasználja arra, hogy a lakóktól megszabaduljon.

A Vaskapu utcai ház sűrítve mutatja meg az önkormányzati lakásgazdálkodás visszásságait. Rendszerszintű probléma, hogy az önkormányzatok nem szánnak forrást a tulajdonukban álló épületek felújítására és rendszeres karbantartására (Ferencvárosban ez a városrehabilitációs programok keretében történik, de a programokon kívül eső épületeiket teljesen elhanyagolják); hogy szinte lehetetlen rászorultsági alapon önkormányzati lakáshoz jutni, és hogy a települési és kerületi önkormányzatok abban érdekeltek, hogy a szegény lakosokat fokozatosan kiszorítsák. Mindeközben a piaci albérleti árak megfizethetetlenek, ezért egyre több ember kerül olyan helyzetbe, hogy csak informális módon tudja lakhatását megoldani.

A vagyongazdálkodási iroda vezetőjének szóbeli tájékoztatása szerint hétfőn a Vaskapu utca 49-et le akarja az önkormányzat falazni. Ez egyúttal valószínűleg azt is jelenti, hogy húsz embert (köztük két várandós nőt) akar a Ferencvárosi Önkormányzat az első hóval együtt elhelyezés nélkül az utcára tenni. Ezek az emberek több évtizede ferencvárosi lakosok, hányattatott lakhatási élettörténetük a magyar lakhatási válság (és az egyik lakó esetében a kilencvenes évek lakhatási mozgalmainak) leképeződése. Többségük dolgozik, de jövedelmük nem elegendő ahhoz, hogy egy piaci albérletet (és főként több havi kauciót) ki tudjanak fizetni. Az önkormányzatot sokszor keresték, hogy helyzetükre megoldást találjanak; azt szerették volna, hogy kössenek velük szerződést – fizettek volna bérleti díjat, vállalták volna, hogy felújítják a lakásokat. Hiába, az önkormányzat nem volt hajlandó egyeztetni velük (még az utolsó napokban, az AVM közbenjárásával sem), és eddig nem ajánlott fel nekik semmilyen alternatív elhelyezési lehetőséget. Nem látható, hogy mi a terve az önkormányzatnak ezekkel a családokkal, akik a ház lezárása után az utcára fognak kerülni, miközben a tél beálltával már a hajléktalanellátó intézmények is telítettek.

Az üresen álló lakások elfoglalása a mai magyar lakásrendszer egyenlőtlenségére és hozzáférhetetlenségére adott reakció – ezeket az embereket a rendszer szorította ebbe a helyzetbe. Az autonómiájuk védelme érdekében és a felelőtlen, pazarló önkormányzati lakásgazdálkodásra saját választ adva élhetővé tették ezeket a lakásokat. Erre az önkormányzat egyetlen válasza, hogy folyamatosan befalazza a lakatlan lakásokat ahelyett, hogy kiadná őket. Most pedig a teljes házat lezárja –ezután pedig a ház bontása és a telek eladása következik.

A húsz lakó, akik sorsa hétfőtől teljesen bizonytalan, azt kérik, hogy az önkormányzat kezelje őket ferencvárosi lakosokként – hiszen több évtizede azok, és vállaljon felelősséget azért, hogy hagyta ennyire leromlani a Vaskapu utcai házat. Ne rendőrségi, hanem szociális úton kezelje a kialakult helyzetet, és biztosítson a szerződés nélküli családoknak együttes elhelyezést. Erre az önkormányzatnak lenne lehetősége: a kerületben kb. 260 önkormányzati lakás áll üresen, illetve működik az ún. LÉLEK-program is, mely épp a kerületben hajléktalanná vált családok és személyek helyzetére hivatott megoldást kínálni. Addig pedig, amíg az önkormányzat nem tud alternatív elhelyezést biztosítani, segítsen az itt élő családoknak abban, hogy ismét fűthető, élhető legyen a Vaskapu utca 49. alatti ház – hiszen az utcánál ez is több biztonságot nyújt. Határozotton tiltakozunk és fellépünk az ellen, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat alternatív elhelyezés nélkül bárkit is utcára tegyen.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.