Válasz Sára Botondnak, Józsefváros alpolgármesterének – avagy ismételten találkozót kérünk Kocsis Mátétól

Ez a cikk több mint 8 éves.

A Város Mindenkié csoport 2015. október 26-án levelet írt Kocsis Máténak, melyben a kilakoltatások ideiglenes felfüggesztésével kapcsolatos bejelentésére reagáltunk. A levélben felhívtuk figyelmét arra, hogy a kilakoltatások időleges leállítása – bár üdvözlendő – semmilyen szinten sem oldja meg a kerületi lakhatási gondokat. Ehhez a kerületi lakáspolitika és lakásgazdálkodás alapvető átgondolására lenne szükség. Egyúttal találkozót kértünk a polgármestertől csoportunk és kerületi lakásszegénységben élő lakosok nevében. Azt gondoljuk, hogy az érintett emberek álláspontjának ismerete nélkül nem lehet felelős helyi lakáspolitikát alkotni. A polgármester részéről azóta (tehát immár egy hónapja) sem érkezett megkeresésünkre semmilyen reakció.

sara.jpg

Ellenben Sára Botond alpolgármester egy másfél héttel később megjelent interjújában részben valótlan, részben teljesen félrevezető állításokat tett mind A Város Mindenkié csoport tevékenységével, mind a kerületi lakásgazdálkodási gyakorlattal kapcsolatban.

Sára Botond alpolgármester interjújában azt a benyomást kelti, mintha a kerületi önkormányzat nem rakna senkit az utcára; mintha a szociális intézményrendszer mindenkit megfogna, és elegendő lenne jelezni, hogy baj van, majd a kinyújtott segítő kezet elfogadni. Ez egyszerűen nincs így – tapasztalataink szerint a józsefvárosi önkormányzat, illetve annak intézményei, rendkívül szelektív módon nyújtanak segítséget a bajba jutottaknak (az érdemes és érdemtelen szegények aprólékos szétválasztásával), és leggyakrabban nem avatkoznak be érdemi módon a lakásvesztés folyamatába. Számos olyan családdal találkoztunk (és történeteik semmiképp sem egyediek!), akik mindent megtettek azért, hogy az önkormányzat által meghatározott együttműködési feltételeknek megfeleljenek, de ezirányú erőfeszítéseik, számtalan kérésük és próbálkozásuk ellenére sem kaptak segítséget. Az sem igaz, hogy legalább intézményes elhelyezést biztosítanának a kilakoltatott családoknak, hiszen a kerületben még családok átmeneti otthona sem működik (ami az ilyen típusú elhelyezés kézenfekvő formája lenne). Az alpolgármester által emlegetett Lélek program férőhelyei pedig rendkívül korlátozottak, a program tehát alkalmatlan arra, hogy a kilakoltatott családok sokaságának elhelyezési lehetőséget kínáljon. De a program eredeti célja nem is ez volt, hanem az, hogy a hajléktalanságban élő emberek számára biztosítson kivezető utat. Ami szintén rendkívül fontos és további forrásokat igénylő közpolitikai cél.

Az alpolgármester állítása szerint a józsefvárosi szociális ellátórendszer a kilakoltatási eljárás alatt álló összes családnak meg tudná oldani a gondjait – ha ez az állítás igaz, és az önkormányzatnak valóban lenne erre lehetősége, akkor követeljük, hogy az önkormányzat az állításnak megfelelően járjon el, vagyis szüntessék meg Józsefvárosban az elhelyezés nélküli kilakoltatások gyakorlatát.

Sára Botond alpolgármester valótlanságot állít az AVM és Kocsis Máté polgármester állítólagos megállapodása kapcsán. A Város Mindenkié csoport egyetlen alkalommal találkozott Kocsis Máté polgármesterrel: még 2011-ben, amikor a szabálysértési törvény módosítása nyomán kriminalizálták a hajléktalanságot. Kocsis Máté ebben az időszakban országos hajléktalanügyi biztos volt, illetve ekkor indult be a kerületben a közterületen élő hajléktalan emberek módszeres zaklatása. Ebben az ügyben tárgyaltunk a polgármesterrel; egyetlen követelésünk az volt, hogy kezdeményezze a szabálysértési törvény vonatkozó részeinek eltörlését. A találkozó bármi eredmény, megállapodás vagy akár az álláspontok közelítése nélkül zárult. Az utólagos manipuláció elkerülése érdekében valóban nem készült hangfelvétel a találkozóról, de jegyzőkönyv az érdeklődők rendelkezésére áll. A 2011-es találkozónak viszont egyáltalán semmi köze nem volt az AVM jelenlegi VIII. kerületi fellépéséhez, a kilakoltatási hullámhoz, vagy a kilakoltatások által érintett, önkormányzati bérlakásban élő lakókhoz. Azon túl természetesen, hogy mindkét problémakör – az önkormányzati bérlakásban élők spirálozó eladósodása és programszerű kilakoltatásai, valamint a lakásukat már elvesztett emberek hatósági zaklatása – az egyre mélyülő lakhatási válság különböző arcai.

Az önkormányzat egyáltalán nem mutat nyitottságot csoportunk általános lakáspolitikai javaslatainak megfontolására. Hasonlóképpen: a sorozatos kilakoltatásokkal kapcsolatban sem a kerületi lakosoknak, sem csoportunk képviselőinek nem sikerült Kocsis Máté polgármesterrel mindezidáig személyesen egyeztetnie. Ezért az elhelyezés nélküli kilakoltatásokkal és más lakhatási kérdésekkel kapcsolatban továbbra is személyes egyeztetést kérünk Kocsis Mátétól, Józsefváros polgármesterétől.

Fotó: Vörös Anna

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.