Közös cél, közös tett…

Ez a cikk több mint 8 éves.

A Város Mindenkié csoport is meghívást kapott a szegénység világnapján megrendezendő, „Éhezők viadala” cím alatt meghirdetett főzőversenyre, melynek az volt a célja, hogy összefogással, közösen jókedvvel, szeretettel főzzünk a rászoruló, szegény embereknek. Természetesen a meghívást elfogadtuk és az összeállt kis csapat: Bihari László, Csizi Zsolt, Murányi László, valamint Lakatosné, Jutka lázasan készülődött a nagy napra.

blog_55.jpg

A főzőverseny kiírása alapján mindenkinek pörkölt, illetve pörkölt alapú ételt kellett főznie, de a csapatok önként dönthették el, hogy miből, milyen formában készítik el. A Város Mindenkié négyese a körömpörkölt mellett döntött, amibe belefőztük a burgonyát és kenyérrel, kétféle savanyúsággal tálaltuk. Csapatunk 20 literes bográcsban készítette az ételt, gondolván arra, hogy sok szegény sorban élő ember fog hozzánk eljönni.

Önként talált helyünknél kifeszítettük A Város Mindenkié molinóját, munkaasztalunk pillanatok alatt megtelt a hozott alapanyagokkal és lázas munkával készítettük elő, majd raktuk bográcsba/kondérba a főznivalót. A kezünk szorgalmasan járt, de a szánk is ráállt a tréfálkozásra, viccelődésre, hisz jókedvvel, örömmel tettük önként vállalt dolgunkat. Nagyon igyekeztünk, hogy civil csoportunk hírnevét tovább öregbítsük, hírünk a finoman elkészített étellel is növekedjen.

A megmérettetésben 18 csapat vett részt, sokan a civil szférából azok közül kerültek ki, akik érzékenyen reagálnak a szegénységre, szegény sorban élő emberekre és ahol tudnak, segítenek. Többek között a menekülteket segítő egyik csapat, vagy akik rendszeresen főznek, osztanak meleg ételt a hajléktalan embereknek. Volt egy kifejezetten hajléktalan emberek csapata, Iványi Gábor által vezetett alapítvány lakói, akik a szó szoros értelmében adományokból főztek, hisz a főzéshez szükséges minden alapanyagot a versenyre jelentkező csapatok, illetve a szervezők adták. Lelkesedésük, főzni – és másoknak is – adni akarásuk példaértékű volt.

Mi, A Város Mindenkié mégis arra voltunk a legbüszkébbek, hogy eljöttek Miskolcról azok az aktivisták, akik a mi csoportunktól kértek segítséget aktivizmusuk elindításában, képzéseinken, konferencián vettek részt, és a Közélet Iskolája fejlesztő képzését is végtelen elhatározással, akarattal végig csinálták, hogy a miskolci nehéz helyzetben helyt tudjanak állni a hajléktalan, illetve mély szegénységben élő emberek érdekeiért, jogaiért.

Ami az egytálétel választékát illeti, hát nagyon v egyes volt a „menü.” A pörkölt nagyon sok változatban jelent meg, mi – ugye – körömpörkölttel kedveskedtünk a rászorulóknak, míg volt sztrapacska csirkével, de maga a pörkölt alap káposztával, magyarul székelykáposzta, és természetesen megjelent a gulyás is.

Jó hangulatban, vidáman osztottuk ki a 20 literes bográcsa tartalmát, olyannyira gyorsan, hogy a zsűrizésre szánt adagot szinte az utolsó percben „mentettük” meg. Örömmel vettük, hogy az általunk főzött körömpörkölt mindössze 15 perc alatt elfogyott, még a bográcsot is alaposan kitörölték, melyet mi úgy értékeltünk, hogy ízlett vendégeinknek az étel.

Reméljük, a jövőben is lesz ilyen kezdeményezés, egy biztos, A Város Mindenkié akkor is kiáll a rászoruló emberek érdekében!

Köszönjük a meghívást, a lehetőséget, a boldog napot.

Bihari László, Csizi Zsolt, Murányi László és Lakatosné, Jutka

Fotó: Csizi Zsolt

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.