Tömegszállások vagy önálló lakhatás? Mennyibe kerülne nekünk a lakhatási válság enyhítése?

Ez a cikk több mint 8 éves.

Ma Magyarországon lakhatási válság van, aminek legláthatóbb jele a tömeges hajléktalanság. A hajléktalan-ellátás rendszere nem jelent valódi megoldást a hajléktalanság felszámolására. A valódi megoldáshoz nem túlzsúfolt, élősködőktől fertőzött tömegszállásokra, hanem arra van szükség, hogy az állam mindenki számára megfizethető módon biztosítsa az emberhez méltó lakhatáshoz való hozzáférést.

Kerekasztal: „Tömegszállások vagy önálló lakhatás? Mennyibe kerülne nekünk a lakhatási válság enyhítése?

Mikor? 2015. november 23. hétfő 10-12h

Hol? Képviselői irodaház előtti füves terület, Széchenyi rakpart 19.

A kerekasztal résztvevői:

Somogyi Eszter (Városkutatás Kft.)

Bende Anna (Utcáról Lakásba Egyesület)

Fialla Marianna (szociális munkás)

Balog Gyula és Fekete-Nagy Miklós (A Város Mindenkié)

moderátor: Udvarhelyi Tessza (A Város Mindenkié)

blog_54.jpg

A kerekasztal hátteréről:

Nem kizárólag erkölcsi érvek szólnak a megfizethető lakhatás biztosítása mellett. A Város Mindenkié megbízásából a Városkutatás Kft. szakértői összemérték a hajléktalan-ellátás és a hajléktalan emberek hatósági üldözésének a költségeit a támogatott lakhatás költségeivel. A szakértők számítása szerint a hajléktalan emberek nagy része esetében több százezres nagyságrendű költségvetési megtakarítást jelentene, ha az állam éjjeli menedékhelyek és átmeneti szállások helyett a lakhatásukat támogatná, és a többi hajléktalan ember esetében sem jelentene vállalhatatlan költségvetési terhet lakhatásuk megoldása.

Mindez konkrétan azt jelenti, hogy két együtt költöző hajléktalan ember esetében évi mintegy félmillió forintos megtakarítást jelentene az államnak, ha az állam ennek a két embernek nem a „hajléktalan-ellátására” és hatósági zaklatására költene, hanem a lakhatását támogatná. Ha pedig a jelenleg éjjeli menedékhelyen vagy átmeneti szállón élő emberek egyedül költöznének önálló lakhatásba, a támogatás mindössze havi 7000 forinttal kerülne többe az államnak. Mindez pedig mind a hajléktalan embereknek, mind pedig a szélesebb társadalomnak is összehasonlíthatatlanul jobb lenne, hiszen ez a támogatás az emberhez méltó lakhatás és élet lehetőségét jelentené.

Részletes információk a kutatás eredményeiről itt >>>

A Város Mindenkié hajléktalan emberek és szövetségeseik csoportja, melynek célja a hajléktalan emberek jogvédelme és társadalmi változások elindítása a hajléktalanság felszámolása érdekében.

További információ: www.avarosmindenkie.blog.hu, [email protected], Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996)

Facebook-esemény

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.