A Város Mindenkié sikerei

Ez a cikk több mint 8 éves.

A Város Mindenkié csoportban az elmúlt évek kisebb eredményeit ugyanúgy értékeljük, mint a nagyobb sikereket. Íme egy közel sem teljes lista arról, hogy a tagjaink mi mindenre büszkék a csoport munkájával kapcsolatban.

6szulinap.JPG

HAJLÉKTALANSÁG KRIMINALIZÁCIÓJA

* 2011 novemberében a Parlament előtt tartottunk tüntetést, ahol a szabálysértési törvény módosítása ellen tiltakoztunk. A tüntetésre a lakással rendelkező szimpatizánsok mellett több, mint száz hajléktalan ember jött el és közülük többen csatlakoztak a csoportunkhoz is. Ez volt eddigi legnagyobb tüntetésünk is, összesen 6-700 ember részvételével.

* Több, mint egy éves küzdelmünk után az Alkotmánybíróság megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a passzusát, amely a hajléktalanságot büntette. Nagyon örülünk a jogállam győzelmének! (Azóta sajnos az életvitelszerű közterületen lakhatás büntetésének lehetősége bekerült az alaptörvénybe, a szabálysértési törvénybe, és számos helyi rendelet is tiltja a köztéri hajléktalanságot.)

KUNYHÓBONTÁSOK MEGAKADÁLYOZÁSA

* Többek között Kőbányán, Csepelen, a XII. kerületben és Újpesten is megakadályoztunk erőszakos kunyhóbontásokat, így megvédtük az ott élő hajléktalan emberek saját építésű otthonait.

* A Szociális Építőtábor Egyesülettel együtt megakadályoztuk egy Zuglóban élő tagunk kunyhójának elbontását és elértük, hogy az önkormányzat lakást biztosítson neki.

* Sikeres közösségi gyűjtést szerveztünk a servúdi erdőlakók szabálysértési bírságának kifizetésére.

* Hat Zuglóban élő hajléktalan ember kártérítési pert indított a helyi önkormányzat ellen, amiért az 2011-ben erőszakosan eldózerolta otthonaikat. A precedens értékű jogerős ítélet alapján a felperesek 3 millió forint kártérítésre és egy írásos bocsánatkérésre jogosultak a XIV. kerületi önkormányzattól.

ELSŐKÉNT LAKHATÁS PROGRAMOK

* Az AVM, a Kőbányai Önkormányzat és más civil szervezetek együttműködésével elsőként lakhatás program indult  Kőbányán, amelynek során már négy, korábban üresen álló szociális bérlakást újítottunk fel.

* A Kőbányai Önkormányzattal és a Habitat for Humanity-val együttműködve fórumot szerveztünk az elsőként lakhatás modellről, amelyen számos kerületi önkormányzat képviseltette magát.

* Külön egyesületet alapítottunk az elsőként lakhatás programjaink megvalósítására.

* Elértük, hogy Kispesten az önkormányzat 2+1 addig üresen álló szociális bérlakást bocsásson a servúdi erdőben élő hajléktalan emberek rendelkezésére.

* Két sikeres közösségi gyűjtést szerveztünk a servúdi erdőlakók szociális bérlakásaink felújítására: Jani & Erika és Krisztina & családja.

KILAKOLTATÁSOK MEGAKADÁLYOZÁSA

* A VIII. kerületben sikerült tárgyalást kezdeményezni az önkormányzattal egy tagunk kilakoltatásának ügyében, így hosszú időre elhalasztottuk a kilakoltatást.

* A IX. kerületben az önkormányzattal folyó tárgyalás eredményeképp megakadályoztunk egy kilakoltatást, egy másik esetben a hosszan tartó, sikertelen tárgyalások után élőlánccal védtünk egy kilakoltatás előtt álló gyermekes családot

* A IX. kerületben megakadályoztuk egy önkényes lakásfoglaló család lakásának jogszerűtlen befalazását.

* A X. kerületben megakadályoztuk egy sokgyermekes család kilakoltatását, és több más családnak segítettünk az érdekérvényesítésben.

* A XV. kerületben is megakadályoztuk egy család kilakoltatását és elértük, hogy az önkormányzat újra szerződést kössön velük.

* Többek között a mi érdekérvényesítési munkánknak köszönhető, hogy a VIII. kerületben kilakoltatási moratóriumot hirdettek 2015 őszén.

* Érdekérvényesítő munkával, tárgyalással és egyeztetéssel több tucat esetben elértük, hogy ne lakoltassanak ki embereket szociális bérlakásokból vagy szociális intézményekből megfelelő elhelyezés nélkül.

* A „Lakhatási válság a felszínre tör” sorozatunknak köszönhetően több család jutott anyagi és egyéb támogatáshoz

LAKHATÁSI MOZGALOM SZERVEZÉSE

* Több ízben rendeztünk fórumot kilakoltatás előtt állóknak és szociális bérlakásban élőknek, ahol az érintettek megoszthatták a hivatalokkal kapcsolatos tapasztalataikat és jogi segítséget kaptak.

* Folyamatos tájékoztatást nyújtunk a fővárosban elérhető önkormányzati lakás- és helyiségpályázatokról.

* Öt alkalommal tartottunk információs fórumot fővárosi kunyhólakóknak a jogaikról és az otthonaik védelmével kapcsolatos ismeretekről.

* Sikeresen elfoglaltunk egy házat a VI. kerületben, hogy felhívjuk a figyelmet a felelőtlen lakáspolitikára és a köztulajdonban lévő ingatlanok elherdálására.

* Több más szervezettel közösen elkezdtünk szervezni a magyarországi lakhatási mozgalmat, amelynek a célja, hogy összefogja a különböző lakhatási gondokkal küzdő csoportokat és az őket képviselő szervezeteket.

 ÜRES LAKÁSOK HASZNOSÍTÁSA

* Már ötször megszerveztük az Üres lakások menetét, amelyen minden alkalommal több százan vettek részt.

* 2011-ben közösségi számolást szerveztünk: hajléktalan emberek és szövetségeseik dokumentálták és gyűjtöttek adatokat egy fővárosi kerület üres lakáshelyzetéről.

ÉRDEKVÉDELEM

* Kocsis Máté józsefvárosi polgármester szakmai csapata többek között az AVM nyomására dolgozta ki a LÉLEK-programot, amely noha meglehetősen ellentmondásosan működik, büntetés és hatósági üldözés helyett szállást és munkát biztosít legalább néhány hajléktalan emberek számára.

* Többek között a mi érdekérvényesítő munkánknak is köszönhető, hogy eltörölték a KENYSZI-rendszerben a hajléktalan embereket hátrányosan érintő ún. ütközéseket, így mindenki szabadon hozzáférhet a számára elengedhetetlen szociális szolgáltatásokhoz.

* Több alkalommal tartottunk tapasztalatcserét szociális munkásokkal, ahol többek között kölcsönös elismerést és tiszteletet tanultunk egymástól.

* Első ízben a hajléktalan-ellátók szervezetekkel összefogásban kampányoltunk azért, hogy a hajléktalanok erőszakos kiszorítását célzó józsefvárosi helyi népszavazás ne érje el célját.

* Tapasztalatcserét tartottunk rendőrökkel, ahol nagyon sokat tanultunk egymástól.

* Számos kerületi polgármesterrel, több alpolgármesterrel és a főpolgármesterrel is tárgyaltunk már lakhatási kérdésekről – noha kevés konkrétumot sikerült elérnünk, azt a tény, hogy elértük, hogy hajléktalan emberek szemtől szembe tárgyalhassanak a döntéshozókkal, önmagában eredménynek tekintjük.

* Több politikai pártnak is bemutattuk már álláspontunkat a lakhatáshoz való jogról, a lakáspolitikáról és a hajléktalan-ellátásról.

NŐI ÉRDEKVÉDELEM

* Elértük, hogy egy hajléktalan anyától ne vegyék el újszülött gyerekét és közösségi összefogással lakást találtunk neki.

* Kisokost készítettünk hajléktalan nőknek, amely több száz emberhez eljutott és az ellátórendszer munkatársai is gyakran használják az érintett nők tájékoztatására.

ÚTTÖRŐ KUTATÁSOK

* Az Utca és jog kutatócsoport az első olyan részvételi akciókutatást valósította meg Magyarországon, melyben szinte kizárólag hajléktalan kutatók mérték fel a fedél nélkül élő embereket érő diszkriminációt.

* Széleskörű kutatást végeztünk a hajléktalan emberek KENYSZI-rendszerrel kapcsolatos tapasztalatairól. A kutatást szinte teljesen egészében hajléktalan tagjaink valósították meg.

 * A Városkutatás Kft. megbízásunkra kutatást végzett az ellátórendszerben való elhelyezés és az önálló lakhatás biztosításának költségeiről, amelyben megállapította, hogy az önálló lakhatás biztosítása sok esetben még megtakarítást is jelentene az államnak.

* Többször felszólaltunk az Országgyűlés Lakhatási albizottságában, hogy képviseljük a hajléktalan emberek érdekeit.

JOGVÉDELEM

 * Négy éve működik az Utcajogász programunk, amely ingyen nyújt jogi tanácsot hajléktalan és lakhatási gondokkal küzdő embereknek. Ez idő alatt több száz embernek nyújtottunk konkrét jogi és szociális jellegű segítséget.

* Több alkalommal nyertünk közérdekű adatigényléssel kapcsolatos pereket budapesti önkormányzatok ellen, melyek eredményeképpen kiadták a lakásgazdálkodással kapcsolatos adataikat

* Az Utcajogász több tucat kilakoltatás előtt álló egyénnek és családnak nyújtott jogi és érdekvédelmi támogatást.

* Az Utcajogász tucatnyi jogi kisokost ír és juttat el hajléktalan és lakásszegénységben élő embereknek a számukra legfontosabb ügyekben.

* Egy szociális bérlakásból kilakoltatott nyugdíjas házaspárt segítettünk, hogy hozzáférjenek az önkormányzati cég által jogtalanul visszatartott személyes ingóságaikhoz. Segítettünk nekik, hogy átmeneti segítséget kapjanak és ne az utcán kelljen aludniuk.

HAJLÉKTALAN EMBEREK HANGJÁNAK ERŐSÍTÉSE

* Az AVM rádióműsora közel négy éve működik, amely Európában az egyetlen hajléktalan emberek által szerkesztett és vezetett műsor.

* Rendhagyó osztályfőnöki óráink keretében több száz fiatallal beszélgettek már hajléktalan tagjaink életükről, tapasztalataikról és a hajléktalanság szélesebb társadalmi okairól.

* Egy év alatt több száz szemüveget gyűjtöttünk és több, mint száz hajléktalan embernek biztosítottunk ingyenes szemvizsgálatot és megfelelő szemüveget egy önkéntes optikus és egy szemész főorvos segítségével.

* A médiában szinte csak a csoportunk otthontalan tagjai nyilatkoznak, nagyon sok helyen jelennek meg a rólunk szóló hírek és egyre többen figyelnek oda arra, amit mondunk.

* Hajléktalan tagjaink már több tucat szakmai konferencián adtak elő és képviselték a hajléktalan emberek nézőpontját a lakhatási kérdésekkel és a szociális ellátórendszerrel kapcsolatban.

 DEMOKRATIKUS CSOPORT

* Beindítottuk az AVM Akadémiát, amelynek keretében nagyon sokféle képzésen vehetnek részt a tagjaink (pl. angol nyelv, mediáció, kommunikáció, történelem stb.).

* Csoportunk kb. 80 százalékban érintett, azaz otthontalan, hajléktalan és lakhatási nehézségekkel küzdő emberekből áll, és így a szegény emberek önszerveződésének egyedülálló példája Magyarországon.

* Csoportunk mindentől és mindenkitől függetlenül, önfenntartó módon működünk.

* A csoportban minden döntést konszenzussal hozunk, soha nem szavazunk.

* A csoporton belül és kívül mindenkit egyenlőnek tekintünk, senkit sem nézünk le.

* A csoportban a hajléktalan aktivisták lelkileg és sok más szempontból is folyamatosan gazdagodnak.

* A Város Mindenkié egy olyan közösség, ahol minden kampányt és akciót gondosan végiggondolunk és módszeresen kidolgozunk, és ahol nagyra értékeljük a kritikus gondolkodást és kemény szellemi munkát.

* A csoporton belül nagyon keményen dolgozunk a hajléktalan és szövetséges tagok közötti egyenlőség megteremtésén, azaz a hajléktalan tagok hátrányainak csökkentésén és azon, hogy a szövetséges tagok előnyei a csoport egésze számára hasznosuljanak.

ELISMERÉSEK

* 2013-ban mi nyertük a Goldenblog versenyen a zsűri díját a civil kategóriában.

* Négy tagunk 2015-ben lefutotta a félmaratont!

* 2015-ben negyedikek lettünk az Éhezők viadala főzőversenyen

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.