Részt vettünk a FES városi mozgalmakról szóló konferenciáján

Ez a cikk több mint 8 éves.

Meghívást kaptunk a Friedrich Ebert Stiftung konferenciájára, amely 2015. szeptember 30-a és október 2-a között zajlott. A Város Mindenkié csoport képviseletében Beck Magdi és Lakatosné Jutka vettek részt a Lengyel Intézetben megrendezésre kerülő eseményen. A téma: városi mozgalmak és „részvétel” a visegrádi országokban és Ukrajnában. A konferencia célja a tapasztalatcsere volt a különböző országokban működő mozgalmak tagjai között. 

fes.jpg

Első nap: MŰHELYMUNKA – a résztvevők és szervezetinek bemutatása, valamint az,  hogy mely ügyeket tekinti a szervezet létfontosságúnak?  Kik képezik a szervezet bázisát?  Mi az egyes országokban a különbség?Témajavaslatok: vannak-e közös elemek és mik a lehetőségek? Itt beszélgetések és javaslatok hangzottak el.

Második nap: Pósfai Zsuzsi tartott előadást a városkutatásról, és arról, hogyan lehet összekötni a progresszív várospolitikát és a városi aktivizmust. Ezek után a résztvevőknek bemutattuk A Város Mindenkié alulról szerveződő civil csoportunkat. Jutka az AVM-ről, ezen belül az Utcajogászról és az érdekvédelmi munkacsoportról beszélt, míg én, Beck Magdi, a lakhatási munkacsoportot, valamint a HANEM női csoportot mutattam be. Részletesen beszéltünk a lakhatáshoz való jogért vívott küzdelmeinkről, arról, hogyan építjük fel feladatainkat, hogyan fordulunk a hatalom felé és ezek lépcsőfokait részletezve beszéltünk a demonstrációinkról. Meséltünk apró sikereinkről, amellyel könnyebbé tettük néhány ember életét. Elmondtuk a gyermekelvételi munkánkat is, amely a törvény ellenére szinte minden napossá vált Magyarországon. A visszajelzések alapján mindenkinek tetszett az előadásunk, valamint az AVM munkája, erőssége.

Ezek után sétát tettünk a hetedik és a nyolcadik kerületben, amit Jelinek Csaba vezetett. Ennek célja a dzsentrifikáció, a helyi mozgalmak és a várostervezés összefüggéseinek bemutatása volt. Majd ebédelni mentünk a Gólyába, és folytatódtak a programok. Udvarhelyi Tessza angolul tartott előadást a városhoz való jogról, Dósa Mariann a nemi egyenlőségről, Ámon Kata pedig a társadalmi egyenlőségről beszélt a városi mozgalmakban. 

Harmadik nap: Nyilvános konferencia, beszélgetések. A Lengyel Intézet Igazgatója, Katarzyna Silko köszöntőt mondott, majd értékeltük az elhangzottakat, eredmények, kudarcok, elvek és a napi valóság terén. Hogyan tovább előre? A civil mozgalmak fontosságairól is beszéltünk.

Köszönjük a meghívást, kellemes, jó tanulás és tapasztalatcsere volt mindenkinek, hasznosnak érezzük a három nap munkáját. Köszönet mindenkinek Lakatosné Jutka és saját nevemben:

Beck Magdi, A Város Mindenkié aktivistája

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.