Mit tehetsz a lakhatási válság ellen?

Ez a cikk több mint 8 éves.

Szólalj fel, mondd el minél több helyen, hogy nem kellene, hogy a lakhatás ennyire megfizethetetlen legyen; hogy igenis lakhatási válság van, ami téged és ismerőseidet is érinti (közvetlenül vagy másokon keresztül)!

Mondd el azt is minél több helyen, hogy az államnak igenis feladata, hogy a lakáspiacon beavatkozzon úgy, hogy a lakhatás mindenki számára elérhető legyen. Ne hidd el, hogy nincs erre pénz! Ha stadionra jut, akkor erre is jutnia kell! Mondd el választott képviselődnek, polgármesterednek, hogy ők téged képviselnek és te ezt várod tőlük!

Ne riadj vissza a környezetedben a lakhatási érdekképviselettől! Menj el a társasházad lakógyűlésére, szólalj fel; ne fogadd el a túl magas kazánköltségeket; kérd el a vállalkozó árajánlatát a közös képviselőtől. Beszélj a szomszédaiddal, tudjatok egymás helyzetéről!

mittehetsz.jpg

Fogjatok össze! Egyedül nagyon nehéz elérni, hogy figyeljenek ránk, de ha sokan mondjuk ugyanazt, akkor a döntéshozóknak muszáj lesz meghallgatniuk. Beszélj a családoddal, a lakótársaiddal, a szomszédaiddal, ismerőseiddel. Szedjétek össze, hogy milyen lakásgondjaitok vannak és gondoljátok át, hogy mi tudna segíteni ezek megoldásában. Hidd el, hogy nem vagy egyedül a problémáiddal! Lépjetek fel közösen a megoldás érdekében!

Kérj segítséget! Ne szégyelld, hogy bajba kerültél! Ez nem a te hibád, hanem a rendszer működésének és a felelőtlen politikai döntések következménye. Több százezren vannak hozzád hasonló helyzetben Magyarországon és több millióan világszerte. Ha az önkormányzatnál nem segítenek, fordulj az ismerőseidhez, családodhoz vagy az érdekvédelmi szervezetekhez! Fordulj A Város Mindenkié csoporthoz!

Ismerd meg a lakhatási jogaidat! – Például határozott idejű bérleti szerződés esetén nem lehet idő előtt elküldeni; ha két tanú aláírta a szerződésedet, akkor nem kell a tulaj hozzájárulása a lakcímre való bejelentkezéshez. Az AVM segít, hogy megismerd a jogaidat, keress fel bennünket!

Ha te már tudod a jogaidat, segíts másokat is azzal, hogy tájékoztatod őket! Ehhez tudunk adni szórólapokat, tájékoztató füzeteket, internetes forrásokat. .

Ha lakhatási gondokkal küzdesz, esetleg már a kilakoltatás, hajléktalanság fenyeget, vagy ismersz olyat, aki ilyen problémákkal küzd, akkor keresd fel az AVM-et! (minden pénteken 15 és 17 óra között megtaláltok bennünket és a jogászainkat a Blahán!)

Fotó: B. Molnár Béla

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.