Csizi Zsolt beszéde az 5. Üres Lakások Menetén

Ez a cikk több mint 8 éves.

Csizi Zsolt vagyok, 1 éve kaptam egy szociális bérlakást annak a nagy szerencsének köszönhetően hogy éppen akkor volt polgármester választás, és hogy az AVM és a szociális építőtábor érdekvédelmi munkával segített. Nagyon nehéz volt megszerezni ezt a lakást, pedig én vállaltam a felújítást is. Azt gondolom, hogy nem azon kellene hogy múljon, hogy valaki kap-e önkormányzati bérlakást, hogy épp ki ül a polgármesteri székben, vagy hogy ismer-e támogató civil szervezeteket.

zsoltkep.jpg

A munkám által napról napra járom a várost és látom, hogy mennyi önkormányzati lakás áll üresen. Olyan bérleti díjakat állapítanak meg, hogy azt nem átlag ember, de még egy jobb módú ember se meri vállalni. Sokszor azt is megkövetelik az önkormányzatok, hogy te magad vállald a felújítást, sok százezer forint értékben, és többhavi lakbért előre kifizess. Ki tudja ezt vállalni?

Közben az üres lakások folyamatosan viszik az önkormányzat pénzét, pedig ezeket a lakásokat át lehetne alakítani,  felújítani és kiadni. Inkább hagyják hogy ezek a lakások teljesen tönkremenjenek.

Szerintem az önkormányzatoknak az lenne a legmegfelelőbb, ha ezekben a lakásokban emberek élnének, nem volna ennyi hajléktalan és nem volna ennyi üresen álló lakás.

Az önkormányzatoknak több lakáspályázatot kellene kiírni és olyan feltételekkel, ami minden társadalmi rétegnek megfelel és dühít, hogy nem arra törekednek, hogy a hajléktalanság és az üres lakás problémák megoldódjanak, hanem családokat lakoltatnak ki és szakítanak szét például a 8. kerületben.

Szerintetek ez így jó? Mert szerintem nem.

Az AVM több kerületi vezetővel találkozott, meghallgatták a javaslatainkat, és volt, aki megfogadta és alkalmazza és ezt köszönjük azoknak az embereknek a nevében, akik már lakásban laknak.

Itt a 8. kerületben a szegény emberek szinte nem is tudnak sehogy önkormányzati lakáshoz jutni, és közben folyamatosan zajlanak a kilakoltatások is. Az önkormányzat láthatóan arra törekszik, hogy a szegény lakosokat kiszorítsa – ezt mi elfogadhatatlannak tartjuk!

Sok 8. kerületi lakos is eljött ma, hogy tiltakozzon az elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen és a kerület szegényeket büntető és kiszorító politikája ellen. Sokan közülük, más megjelentekkel együtt a Mátyás téren üzeneteket írtak az önkormányzatnak és Kocsis Máté polgármesternek. Nemsokára el fogunk haladni a Józsefvárosi önkormányzat épülete előtt. Mindenkit arra kérek, hogy a Kocsis Máténak szóló üzenetét helyezze ki az önkormányzat épületére. Hadd lássa a kerületvezetés, mit gondolnak a lakosok a politikájukról.

Azt követeljük, hogy a 8. kerületi polgármester is hallgassa meg a kevésbé jómódú kerületi lakosok szempontjait, vegye komolyan lakásgondjaikat! Egy kicsit gondolkodjon! Még ha nehezére esik is neki. Hogy állna a szája, ha ugyanez megtörténne vele?

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.