Erdőhegyi Márta beszéde az Üres Lakások Menetéről

Ez a cikk több mint 8 éves.

Üdvözlök Mindenkit!  Én Erdőhegyi Márta vagyok, A Város Mindenkié csoport aktivistája. Szeretném megköszönni, hogy részt vettetek a rendezvényen, végig jöttetek a mai meneten! A mai tüntetésen és a menet megállóiban volt lehetősége képviseltetni magát sokféle lakhatási problémával küzdő embernek. De sajnos a megszólalóinkon kívül még nagyon sok más réteget is érint a lakhatási válság. Ilyen csoportok például a menekültek, a bevándorlók, a munkásszállón, utcán élő emberek és az albérletezők is, mint én magam, és ezen kívül egyre több embert érint a növekvő lakhatási válság.

marti.JPG

Én még szerencsésnek tarthatom magam, mert egy ismerős által kerültem olyan helyre, egy kis szobába, ahol meghúzhatom magam a kis motyóimmal úgy, hogy fizetésem egy részét ugye havonta le kell adnom.

Az én helyzetemben az a nagy nehézség, hogy nagyon függök attól akinél lakok, hogy az ő életében bármi változás van, bármikor mondhatja, hogy költözzek, ahova tudok. És nem tudok. Ahhoz, hogy nekem valaha esélyem legyen egy saját lakásra leginkább egy lottó főnyereménynek kellene bejönnie – már ha vennék időnként lottót -, mert saját erőmből maximum, ha hitelt vennék fel, de ahhoz is kellene önerő, amit nem könnyű előteremteni…

Sokan vagyunk még így?

És sokan mások hasonló cipőben járnak, akiknek ahhoz, hogy lakni tudjanak valahol albérletet kellene találniuk, de ehhez szükség van több havi kaucióra, + a lakbér, + a rezsi, és ezt szintén nem olyan könnyű előteremteni, ha sikerülhet egyáltalán…

Szerintetek jó ez így?

De még, ha valakinek van is rá egy kis kerete, mert mondjuk hitelt vett fel erre a célra, még simán mondhatják rá, hogy nem adják ki neki az albérletet, nem akarják bejelenteni, mert gyereke van, vagy éppen cigány származású.

Ez ugye nincs rendben?

Én ezúton szeretném meghívni a jelen lévő összegyűlteket a Madách téren 14:00-kor kezdődő Roma Büszkeség napi rendezvényre, így aki úgy gondolja, kövessen engem és együtt átmegyünk oda.

Köszönjük szépen mindenkinek a részvételt, további szép napot! És aki csatlakozik a Roma büszkeség napjához, kövessen!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.