Kiss Csaba beszéde az 5. Üres Lakások Menetén

Ez a cikk több mint 8 éves.

Kiss Csaba vagyok, a Rehab Critical Mass nevében szeretnék megosztani pár gondolatot önökkel, veletek.  A Rehab Critical Mass mozgalom a fogyatékossággal élő emberek jobb életkörülményeit, és társadalmi részvételét igyekszik elősegíteni. Ennek a lakhatás mindenki máshoz hasonlóan esetünkben is az alapja.

csabi.jpg

Magyarországon közel félmillió,  valamilyen fogyatékossággal élő ember él. Többségük családban él, jellemzően a szüleivel; vagy valamilyen szociális intézményben, gyakran méltatlan körülmények között. Ezeknek az embereknek a jövedelme gyakran létminimum alatt van. Ez a fogyatékossággal élők közvetlen hozzátartozói számára is felmerülő probléma.

Szervezetünk nagyon fontosnak tartja egy  ​segítő és ösztönző lakhatási támogatási rendszer kialakítását, amibe a fogyatékos emberek is beleférnek. Amelyben mindenkinek lehetősége, és érdeke lenne tenni azért, hogy emberhez méltó körülmények között éljen.​ ​

Azt szeretnénk, hogy fő célunk, az önállóság, tenni akarással mindenkinek elérhető legyen, ahogy azt az Elvárjuk! című kiáltványunk  is megfogalmazza. 

Ez nem csak az érintetteknek volna jó, hanem az egész társadalomnak is, hiszen annak hogy, valaki milyen körülmények között él,  továbbgyűrűző hatása van az adott ember közvetlen környezetében, és a társadalomban betöltött szerepére is.

Azt gondolom, hogy a jövő generá​ciójának esélyei jelentős részben azon múlnak, hogy sikerül-e új alapokra helyeznünk a társadalmi részvétel lehetőségeit, legyen szó munkáról, jövedelemről, vagy lakhatásról.

Köszönöm, hogy meghallgattak!

Fotó: Bankó Gábor

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.