Embertelen kilakoltatás Józsefvárosban – a lakhatási válság mélyebb, mint valaha

Ez a cikk több mint 8 éves.

Durva rendőri közbenjárással lakoltatott ki egy családot ma a józsefvárosi önkormányzat a Magdolna utca 10/b-ben. Az AVM adatai szerint a fővárosban Józsefvárosban lakoltatják ki a legtöbb embert önkormányzati bérlakásból, a kerületi kilakoltatási hullám pedig egyre erősödik. Andrea és családja kilakoltatását az AVM aktivistái élőlánccal próbálták megakadályozni, de őket előállították, a családnak pedig végleg el kellett hagynia otthonát. A kilakoltatás előtt a csoport sajtótájékoztatót tartott, ahol friss adatokkal támasztották alá azt, hogy a budapesti önkormányzatok lakáspolitikája megbukott, hiszen ez nem megoldja, hanem egyre mélyíti a lakhatási válságot. A sajtótájékoztatón a csoport közzétette a Városkutatás Kft. számításait is, melyek szerint a hajléktalanság megoldása önálló lakhatás biztosításával számos esetben alig kerülne többe az államnak, mint a hajléktalanellátó intézményrendszer fenntartása, az esetek jelentős részében pedig még pénzt is takarítana meg ezzel.

blog_47.jpg

Andrea 1977 óta él Józsefvárosban, 1984 óta lakik abban a lakásban, ahonnan ma erőszakosan kilakoltatták. A lakásbérleti szerződése 2009-ben járt le, az önkormányzat nem hosszabbította meg a határozott idejű bérleti szerződését. Andrea és férje egészségügyi problémáik miatt évek óta nem tudták rendezni az önkormányzat felé fennálló tartozásukat. Azóta jogcím nélküli lakáshasználóként a bérleti díjnál magasabb összegű lakáshasználati díjat fizetnek cukorbeteg férjével és két gyermekével. Annak ellenére, hogy súlyos beteg, Andreának van munkája, így vállalni tudná az évek során kamatozó tartozásának részletfizetését, amelyhez a Hálózat Alapítvány is támogatást nyújtana, ha az önkormányzat engedélyezné a részletfizetést és újra szerződést kötne a családdal. Ezeket a megoldási lehetőségeket azonban maga a józsefvárosi lakásrendelet zárja ki, mivel a rendelet 2015 júniusában hatályba lépett módosítása óta nem lehet szerződést kötni olyan emberekkel, akiknek tartozása van az önkormányzat felé, illetve azokkal sem, akik jogcím nélkül laknak egy lakásban. Ezzel a rendelettel a Józsefvárosi Önkormányzat megfosztja minden reménytől azokat a lakókat, akiknek megélhetőségük – akár rövid időszakra is – veszélybe kerül. A kilakoltatással a józsefvárosi önkormányzat nem oldotta meg a lakás helyzetét, csupán eltolta magáról a felelősséget.

A mai élőlánc során 10 embert állítottak elő, közülük hat embert bilincsben vittek el.. Tekintettel arra, hogy az aktivisták szabálysértést követtek el és csak passzív ellenállást tanúsítottak, a bilincselés aránytalan volt, ami ellen a csoport kifogást fog emelni A polgári engedetlenségi akcióról a Kettős Mérce számolt be.

Józsefvárosban közel 5000 önkormányzati lakás van, amelyeknek mindössze 9%-át adják ki szociális alapon és közel 300 lakás üres. A kerület évente több, mint 14 millió forintot költ az üresen álló lakások fenntartására. 2014. január 1. és 2015. július 1. között összesen 454 végrehajtási eljárást és 305 lakáskiürítési eljárást indítottak a kerületben, ami több száz száz családot sodort a hajléktalanság veszélyébe.

A Város Mindenkié a Magyar Szegénységellenes Hálózattal közösen szombaton 11 órakor rendezi meg az 5. Üres Lakások Menetét és tüntetést a méltó megélhetésért, a felelős és szociális lakáspolitikáért az elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen. A tüntetés a Mátyás téren kezdődik, szombaton 11 órakor.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.